Fetal movements 900x600

Ditt barns rörelser i magen - allt du vill veta

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

De flesta gravida börjar känna sitt barn röra sig någonstans runt vecka 18-22. Hur du som gravid känner fosterrörelser beror på flera olika faktorer, till exempel barnets personlighet, hur mycket utrymme barnet har, vilket läge och position barnet ligger i, mängden fostervatten och moderkakans placering.

Hur mycket barnet rör sig inuti livmodern är individuellt, alla barn rör sig olika mycket och vid olika tillfällen. Barnet gör även små rörelser som är svåra, eller omöjliga, att uppfatta. Barnet sparkar, övar på att andas och svälja, övar på gripreflexen och på sin sugförmåga. Barnet har sovstunder som brukar vara i ungefär 40 minuter och så växlar det mellan vaken- och sovtid dygnet runt.

I tidig graviditet rör sig barnet utan att du känner av det, men det är ändå full aktivitet i din livmoder. Med hjälp av ultraljud kan man så tidigt som vecka 7-8 se små rörelser, som att barnet vrider på sitt huvud. Med ultraljud går det också att urskilja andningsrörelser och hur barnet tränar sina lungor redan i graviditetsvecka 11.

Väntar du ditt första barn känner du ofta de första fosterrörelserna lite senare än om du fött barn tidigare. Förklaringen till det är troligen att man ofta vet hur det kan kännas när barnet rör på sig och därmed vet vad man vara uppmärksam på.

Fosterrörelser beskrivs initialt som känslan av en bubbla som spricker, en sprattlande fisk, eller gaser i magen för att senare bli till sparkar eller buffar. Från det du börjar känna ditt barn så kommer styrkan i fosterrörelserna att öka fram till cirka vecka 32 för att sedan ligga på den nivån genom resten av graviditeten.

Hur ofta bör jag känna mitt barn?

När du börjat känna ditt barn runt vecka 18-22 är nästa steg att lära känna just ditt barn. En riktlinje är att känna fosterrörelser dagligen från vecka 25. Det är bra att börja identifiera när barnet är vaket och rör på sig. Gravida uppfattar ofta fosterrörelser på kvällen eller när de slappnar av och varvar ned. Under dagen när man är uppe och rör sig är det svårare att känna av rörelser. Kanske behöver du stanna upp för att medvetet känna fosterrörelser och få kontakt med ditt barn?

Kring vecka 28–29 är det bra om du har identifierat ett mönster av rörelser hos ditt barn. Det kan till exempel vara varje morgon, lunch eller kväll. Du kanske känner av ditt barn varje gång du äter, eller varje gång du lägger dig ned. Ett tips är att hitta ett sätt eller en strategi för just dig att identifiera hur och när du känner ditt barn. Ta gärna tid och plats för att lägga dig ned och (lär känna ditt barns rörelser)känna efter ditt barn som en god rutin under graviditeten. Ta dig tid (15 minuter är tillräckligt), lägg dig ned på vänster sida och identifiera att ditt barn rör sig, hur starka rörelserna är och att det känns som det brukar. Då kan du vid oro ta till den här metoden och på så sätt känna dig trygg att barnet rör sig som vanligt. Den här metoden kallas Mindfetalness.

Lättare att identifiera ett aktivt barn

Ett aktivt barn är lättare att identifiera ett mönster hos jämfört med ett lugnare barn. Barnets läge i livmodern kan påverka hur mycket mamman känner rörelser. Sparkar barnet utåt mot huden är det till exempel lättare att känna än om barnet sparkar inåt mot mammans ryggsida.Beroende på om barnet med huvudet eller sätet (rumpan) ned känns fosterrörelser på olika ställen. När du är på besök hos din barnmorska under graviditeten kommer ni att prata om hur ditt barn rör sig. Hur du upplever ditt barns rörelser hjälper din barnmorska dig med i undersökningen av fosterläget eller yttre palpation (YP) som det kallas.

Om du upplever att barnet inte rört på sig, att fosterrörelserna är svagare eller annorlunda eller om du känner oro ska du kontakta din barnmorska på barnmorskemottagningen eller ringa förlossningskliniken som du tillhör för råd och vägledning. Ta din oro på allvar. Har du sökt för minskade fosterrörelser på förlossningen tidigare och oro uppkommer igen ska du höra av dig igen. Du är inte besvärlig.

Källor:

  • Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. Red. Lindgren h., Christensson k., Dykes a-k. Studentlitteratur, andra upplagan, 2022.
  • https://www.1177.se/barn--gravid/graviditet/graviditetsbesvar-och-sjukdomar/minskade-fosterrorelser/
  • Akselsson A, Lindgren H, Georgsson S, Pettersson K, Steineck G, Skokic V, Rådestad I. Mindfetalness to increase women's awareness of fetal movements and pregnancy outcomes: a cluster-randomised controlled trial including 39 865 women. BJOG. 2020 Jun;127(7):829-837. doi: 10.1111/1471-0528.16104. Epub 2020 Feb 8. PMID: 31971325.