AdobeStock 567679071

Finns det plats på förlossningen?

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Det pågår ofta diskussioner i media om läget på förlossningen. Om kvinnor som har långt till närmsta klinik på grund av att de läggs ned eller kliniker i storstadsområden som har full beläggning och får hänvisa till andra kliniker, eller ibland till en annan region.

Kan upplevas som en oro för dig som ska föda barn

För dig som väntar barn är det förståeligt att diskussioner i media kan vara oroande nyheter att läsa om, och något som inte bidrar till en känsla av ökad trygghet. Till dig vill vi försöka ge lite råd på vägen:

  • En hänvisning till en annan klinik än den du har planerat att föda på behöver inte vara en katastrof. Det är mycket bättre för dig att komma till en klinik som du inte tänkt dig, men som har ett rum och en barnmorska tillgänglig för dig.
  • Att kanske behöva åka hem om du fortfarande bedöms vara i latensfas är något många kvinnor oroar sig för och ibland ser som ett nederlag. Men försök att se det som att du varit på en kontroll under ditt födande, allt såg bra ut och att platsen för dig just nu är att vara hemma - men att du självklart är välkommen tillbaka om situationen förändras.
  • Att ha långt till närmsta klinik kan vara stressande men försök att ha en dialog med din barnmorska och den klinik du planerar att föda på. När bör du åka? Ta reda på hur lång tid det tar för dig att ta dig fram. Om födseln startar och du upplever att det kan gå fort, ring då ambulans som kan möta upp er i hemmet.
  • Om du känner oro för att inte ha tillräckligt med stöd under födseln kan du även undersöka möjligheten att använda dig av en doula. En doula är en person som är tränad i att ge stöd och information under en graviditet och förlossning. Doulatjänster ingår inte i ordinarie förlossningsvård utan är en tjänst som den födande och hennes eventuella partner kan betala för privat.