Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du ammar. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett. Ät därför fisk 2-3 gånger i veckan och välj olika sorter, både mager och fet.
På samma sätt som när du var gravid är det några enstaka sorter som kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Du bör därför inte äta dessa så ofta, högst 2-3 gånger per år. Det gäller särskilt om du äter egenfångad fisk, eftersom flera av sorterna främst fiskas av fritidsfiskare.
Ät 2-3 ggr i veckan, välj olika sorter
Exempel på fisk, fiskprodukter och skaldjur som är säkra att äta.
- All odlad fisk
- Alaska pollock
- Ansjovis
- Blåmusslor
- Fiskbullar
- Fiskpinnar
- Flundra/skrubbskädda
- Hoki
- Hummer
- Kolja
- Krabba, det vita köttet
- Kräftor
- Kummel
- Lax och laxfiskar
- Lutfisk
- Makrill
- Pangasiusmal
- Pilgrimsmusslor
- Räkor
- Rödspätta
- Sardiner
- Sej
- Sik (ej från Vänern och Vättern)
- Sill, även inlagd
- Tilapia
- Tonfisk på burk eller i glas (konserv)
- Torsk
Listan är inte fullständig, det finns många fler sorter som går bra att äta.
Ät högst 2-3 gånger per år
Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter. De kan innehålla kvicksilver.
- Abborre
- Gädda
- Gös
- Haj
- Lake
- Rocka
- Svärdfisk
- Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)
- Tonfisk, färsk/fryst
Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter. De kan innehålla dioxin och PCB.
- Strömming/sill från Östersjön, även surströmming
- Lax och öring, vildfångad från Östersjön och älvarna, Vänern och Vättern
- Sik från Vänern och Vättern
- Röding, vildfångad från Vättern
Sorterna markerade i fetstil ovan: Det gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar sällan finns i vanliga affärer.
Råden om dioxin och PCB gäller även barn upp till 18 år och kvinnor i barnafödande ålder.
Information från Livsmedelsverket