Lindsey Bartell BBH Stock (4)

Föda fram moderkakan

Gudrun Abascal

ByGudrun Abascal

Barnmorska

Födandet är inte avslutat förrän moderkakan har lossnat och eventuella bristningar har åtgärdats. Om du gett ditt samtyckte till det får du när barnet är fött får en injektion i benet med hormonet oxytocin som gör att livmodern drar ihop sig och att moderkakan lossnar lättare. Oxytocin gör också så att du blöder mindre. Vanligtvis har moderkakan lossnat inom cirka 30 minuter efter att barnet fötts. Det vanliga är att du själv känner att det kommer en värk vilket är tecknet på att moderkakan har lossnat. Barnmorskan hjälper sedan till att leda ut den. I samband med att moderkakan lossnar kommer du blöda från det sår som bildas på livmoderväggen där moderkakan suttit. Det är normalt med en blödning på upp till 1000 ml. Därefter kommer eftervärkarna som innebär att livmodern drar ihop sig, såret på insidan av livmodern blir mindre och du blöder inte så mycket. Barnmorskan kontrollerar nu att hela moderkakan med hinnsäck har kommit ut.

Eftervärkarna kan vara ganska smärtsamma om man är omföderska och blir mer intensiva när barnet ammas. Ju fler barn man föder desto mera eftervärkar får man. För att lindra smärtan kan man ta smärtstillande tabletter, värme, TENS och akupunktur.

Viktigt att kissa efter

Efter förlossningen är det viktigt att du kissar, helst senast 2 timmar efter att barnet är fött. Om urinblåsan är full kan inte livmodern dra ihop sig och du kan drabbas av en onödigt stor blödning.

Det sista som behöver göras är att kontrollera slidan. Barnmorskan kontrollerar mellangården, hur blygdläpparna ser ut och att ändtarmsmuskeln är hel genom att känna med ett finger i ändtarmen. När barnmorskan har kontrollerat vad som behöver sys görs detta efter att du har fått bedövning. Det är bra om barnet kan vara kvar hos dig under hela denna tid och tills första amningstillfället är gjort.

Eventuell partner har en viktig roll Under hela efterbördsskedet har partnern en viktig roll i att stötta dig men också att kommunicera med barnet. När första amningstillfället är över går det bra att byta famn.

Tid för läkning beror på

Tiden för läkning beror på hur stor bristning som uppstått. En liten bristning läker förstås snabbare än en stor, normalt får man nog räkna med ett par veckor. De besvär som kvinnor uppger är inte bara beroende på hur stor bristningen är, utan också hur stor svullnaden i underlivet är och hur mycket hemorrojder som uppstått. Dessa typer av besvär kan leda till att det är svårt att sitta första tiden och kan vara mycket besvärande. Eftersom slemhinnan kring blygdläppar och i slidmynningen är uttänjda är det inte ovanligt att det svider första tiden när du ska kissa. Det kan underlätta att ta handduschen och duscha underlivet samtidigt som man kissar. Det finns också kvinnor som känner obehag när de ska bajsa och beskriver känslan som om ”allt håller på att ramla ut”. Ett knep du kan ta till är ha en dubbelvikt binda som man håller mot själva slidöppningen när man sedan krystar. Självklart är det lätt att förstå att dessa besvär inte är något man uppskattar, men det kanske inte är så konstigt; ett barn på cirka 3,5 -4 kg har kommit ut den vägen. Efter ett par veckor brukar det ändå kännas något sånär normalt.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.