AdobeStock 461532952

Vecka 30

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Nu kanske det har blivit tydligare och lättare att hitta ett mönster för hur ditt barn rör sig. Är det varje gång du ätit något? Varje gång du vilat? Eller när du ligger i en viss position?

Ibland kan du uppleva rytmiska rörelser från magen och det kan innebära att barnet har hicka. När barnets andningsmuskulatur utvecklas eller när barnet övar på att svälja kan hicka uppstå. Detta är två helt naturliga och mycket bra saker

Att inte känna sitt barn röra sig som vanligt och att uppleva oro kring fosterrörelser är något många känner under en graviditet. Det är ofta svårt att veta vad som är normalt och när man ska söka vård. Generellt kan man säga att om du upplever att ditt barn rör sig mindre eller har en känsla av att något inte är som det brukar så ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Barnet ska följa sitt eget mönster och rörelserna ska vara lika starka som du är van vid. Du bör känna ditt barn tydligt varje dag, så tveka inte på att höra av dig om du känner dig orolig för ditt barns rörelser.

Källor: