AdobeStock 122756313

Göra ett vändningsförsök

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I de allra flesta fall lägger sig barnet med huvudet nedåt i bäckenet någon gång mellan vecka 32–38. I vecka 32–33 ligger ungefär 10 % av alla barn med rumpan nedåt, vilket kallas för sätesbjudning. Det här är något som din barnmorska kontrollerar vid varje besök i slutet av graviditeten.

Även om barnet ligger i sätesbjudning i vecka 32 kan det vara skönt att veta att de allra flesta barn vänder sig rätt av sig själva mot slutet av graviditeten. Men ibland (för cirka 3–5 %) lägger sig barnet i sätesbjudning även mot slutet av graviditeten. Då kommer din barnmorska på barnmorskemottagningen att boka in dig för ett så kallat vändningsförsök.

När i graviditeten görs vändningsförsök?

Om barnet ligger i sätesbjudning runt vecka 36 kommer du att erbjudas ett vändningsförsök. Det sker vanligtvis någon gång mellan vecka 36–38. En vändning är när en läkare på förlossningen manuellt, från utsidan, försöker vända barnet till ett huvudläge. Man försöker helt enkelt få barnet att slå en kullerbytta den kortaste vägen. Detta lyckas vid ungefär hälften av alla försök. Ju tidigare man gör en vändning, desto lättare är det, men det finns också en risk att barnet vänder sig tillbaka till sätesbjudning om det görs för tidigt.

Hur går en vändning till?

  • Först känner barnmorskan på din mage och gör ett så kallat YP, en yttre palpation, för att avgöra hur barnet ligger i livmodern. Sedan kommer en läkare att med hjälp av ultraljud titta på hur barnet ligger, var moderkakan sitter och mäta mängd fostervatten.

  • Du kommer sedan att få en infart, alltså en tunn plastslang i handen eller armen där du kommer att få ett läkemedel som gör att livmodern slappnar av. Det här läkemedlet kan göra att du känner dig darrig, varm och får hjärtklappning. Vissa tycker att dessa biverkningar är obehagliga, därför kan det hjälpa att veta om dem innan. De är helt ofarliga och de går över fort.

  • Läkaren lägger sedan sina händer på din mage och försöker fånga barnets rumpa, lyfta den och samtidigt föra barnets huvud nedåt till en kullerbytta. Det kan låta obehagligt men barnet ska följa med läkarens händer ganska lätt. Det tar oftast bara några minuter.

  • Efter vändningen får du ligga kvar och barnets hjärtljud kontrolleras med hjälp av CTG. Ofta får du även göra ett ultraljud innan du går hem för att konstatera att barnet ligger kvar med huvudet nedåt.

ECV illustration

Hur lång tid tar ett vändningsförsök?

Själva försöket tar endast några minuter, men hela besöket på mottagningen med förberedelser och kontroller efteråt tar ungefär två timmar.

Finns det några risker med ett vändningsförsök?

Att det uppstår komplikationer vid ett vändningsförsök är mycket ovanligt, men det kan hända att barnet inte mår bra och att du behöver föda med kejsarfödsel direkt. Det här är personalen beredda på; men det är som sagt väldigt ovanligt.

Lyckas i cirka 50% av försöken

Vändningsförsök lyckas, som redan nämnt, i ungefär hälften av alla försök. Om det lyckas kommer du att fortsätta gå på dina regelbundna kontroller hos din barnmorska. Om det inte lyckas kan du att få komma tillbaka för ett nytt försök, eller så gör man en plan för en eventuell vaginal sätesförsel eller en kejsarfödsel. Du är med och bestämmer vilket förlossningssätt som passar dig bäst.

Kan jag göra något själv för att barnet ska vända sig med huvudet nedåt?

Det finns några tekniker som sägs förbättra förhållandet mellan mammans kropp och barnets läge i bäckenet. De här teknikerna har däremot ingen forskning som stöttar dem eller som tyder på att de skulle fungera, men vissa kvinnor upplever att de har hjälpt. Det är ofarligt att prova, men du ska undvika dem om du har något av följande symptom eller tillstånd:

  • Halsbränna
  • Gråstarr
  • Högt blodtryck
  • Hjärt- och kärlsjukdom
  • Polyhydramnios (för mycket fostervatten)
  • Genomgått en höftoperation
  • Vaginala blödningen
  • Upplever övningarna som smärtsamma eller obehagliga

Rumpan i luften

Den första övningen går ut på att stå med rumpan i luften. Det kan du göra genom att ställa dig på armbågarna med huvudet hängande och placera dina knän på en höjd yta, exempelvis soffan. Det här skapar utrymme i bäckenet. Det viktiga är att rumpan ska vara högre än huvudet. Du kan stå i den här positionen några gånger per dag, cirka 1–2 minuter per gång. Avbryt om det gör ont eller känns obehagligt.

Sidoliggande

Lägg dig på sidan av sängen eller soffan och låt det ben som ligger överst hänga ned över kanten, ha gärna en person med dig som kan stötta och hjälpa till att se så att höften är rak. Ligg såhär cirka 5–10 minuter per gång och en gång på varje sida, gärna varje dag, förutsatt att det känns bra.

Källor: