AdobeStock 601595519

Hudförändringar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den elastiska vävnaden i huden påverkas av graviditetshormonerna. Det är vanligt att få rosa, röda eller blåskimrande strimmor i huden när den tänjs ut. Det kallas för striae och uppträder oftast på magen, brösten och låren. Strimmorna bleknar efter förlossningen och blir silverskimrande, men de brukar inte försvinna helt. Det kan kännas skönt att smörja magen med en mjukgörande salva.

Melasma

Du kan även få mer pigment i huden under graviditeten, med bruna fläckar i ansiktet och på kroppen. Om du solar mycket finns det risk för att de bruna fläckarna ökar, så var försiktig i solen och undvik att bli bränd.

Akne

Har du besvär med akne kan den bli antingen bättre eller sämre av graviditetshormonerna. För en del innebär graviditeten att de får aknebesvär för allra första gången. Ta alltid kontakt med din barnmorska eller läkare om du står på medicinering eller tror dig behöva medicinera, så att den anpassas till att du väntar barn.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se