AdobeStock 5161121052

Klåda

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När graviditeten växer och huden tänjs är det lätt att bli torr. Det är vanligt att torr hud ger upphov till klåda, men ibland kan även graviditetshormonerna orsaka detta. Klåda drabbar ungefär 25% av alla som väntar barn någon gång under graviditeten.

Klåda kan man lindra genom att försöka att smörja regelbundet där det är som torrast. Det kan även kännas skönt att ha svalt när du ska sova.

Det finns tillfällen då klåda kan vara symptom på något annat. Generell klåda med utslag kan vara något som kallas PUPPS, något som är ofarligt men kan vara oerhört besvärligt. PUPPS börjar ofta på magen, och i vissa, svåra fall kan det sprida sig till hela kroppen. Det finns läkemedel att få för att dämpa klådan.

Skulle du få klåda nattetid, framför allt i handflator eller fotsulor, behöver du pratat med din barnmorska. Det kan vara tecken på hepatos, en ovanlig leversjukdom som kan drabba gravida.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se