AdobeStock 461530704

Latensfasen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Latensfasen är den fas av födandet där din kropp, framför allt livmodern och livmoderhalsen, förbereder sig för att föda barn. Det innebär att livmoderhalsen mjukas upp, tunnas ut och vidgas till 5 cm. Denna fas tar oftast längst tid och det är inte ovanligt att den kan vara i upp till 20 timmar. Oftast är inte värkarna så intensiva och smärtsamma, de kan variera med mellanrum från 5-20 minuter och vara 20-45 sekunder. Smärtan känns ofta i ryggen och ner mot ljumskarna. Under det här skedet är det inte ovanligt att den så kallade slemproppen avgår, den ser ut som en slemklump med lite blodstrimmor i.

Eftersom latensfasen kan vara en mycket utdragen process är det viktigt att ta det lugnt och spara på krafterna och samla energi. Det är ingen idé att försöka skynda på förloppet genom att vara upp och röra på sig. Försök att stänga ute det som händer runt omkring, ha tålamod och tillförsikt till att ”min kropp kan föda barn”.

Ett tips är att göra upp olika delmål för latensfasen. Att bara se slutmålet, när barnet är fött, kan kännas långt fram i tiden. Exempel på delmål under latensfasen kan vara:

  • Vila några timmar och ta tillvara på den mikrosömn du kan få. Sedan kan du ta ny ställning till hur det känns och vad som känns bra för nästa steg.
  • Att inte glömma bort att äta och dricka för att få energi.
  • Ha en lättsam film i beredskap som du kan se för att fördriva tiden, och för att vila även om du inte kan sova.
  • Ta en avslappnande dusch.

Så småningom märker du att värkarna kommer tätare, blir mer intensiva och smärtan tilltar. Det är troligtvis nu som du eller din partner ringer till förlossningskliniken och får råd av barnmorskan hur du ska tänka nu och vad du kan göra.

  • Nästa delmål kan vara att åka in till förlossningen.

Som partner finns det många saker att hjälpa till med under latensfasen. Allt ifrån att hjälpa till med olika bekväma ställningar, massage, uppmuntrande ord och till att ge vätska och energi. De allra flesta kvinnor är extra känsliga nu och behöver mycket stöd. För dig som är partner kan det vara bra att tänka: Håll i, håll om och håll av.

Sammantaget så är latensfasen den del av födandet där du vinner mest på att ta det lugnt, samla kraft, ha tålamod och få tiden att gå.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.