AdobeStock 636800451-edit

Mat & dryck under födseln

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Så länge förlossningsarbetet fortlöper normalt kan du äta och dricka vad du känner för.

Några saker kan ändå vara bra att tänka på. Du behöver kolhydrater som ger dig energi, samt vätska som ersätter den vätska du förlorar när du svettas, kissar och så vidare. Det är bra om maten är så lättsmält som möjligt och i lagom mängder. Din kropp befinner sig i ett hårt arbete vilket gör att den har svårt att tillgodogöra sig fast föda. Naturligtvis är detta viktigare ju längre fram i förlossningsarbetet du kommer.

Vad som bruka vara populärt är soppor, smoothies, glass, mosad banan och mat i form av olika sorters mos (potatismos exempelvis). När det gäller dryck är det bra att blanda dryck som innehåller både salter och socker. Du ska vara försiktig med enbart vatten. Eftersom det kan bli stora mängder kan du drabbas av vattenförgiftning som också i sin tur kan drabba barnet. Ett bra tips är att dricka och äta i små mängder men ofta. Det är inte ovanligt att du någon gång under förlossningsarbetet mår illa och kräks. Därför är det bättre med små mängder. I samband med detta kan det vara bra att komma ihåg att kissa med jämna mellanrum. Mycket av det praktiska kan din partner vara med och ha koll på.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.