restaurant-2602736 960 720

Matguiden – snabba listan

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Under graviditeten är det extra viktigt att du försöker undvika mat som kan innehålla parasiter och bakterier. Här har vi skapat en lista så att du ska få så bra översikt som möjligt över rekommendationerna som finns.

Vi börjar med lite enkla tips som kan göra det lättare:

  • Ta för vana att kolla datumet då maten blev förpackad - ät enbart produkter som varit förpackade högst en vecka. Ju färskare produkt, desto mindre är risken att den innehåller bakterier.
  • Kylskåpet - förvara kylvaror kallt, ha max +4°C i kylskåpet.
  • Genomstek kött och kyckling - då dör eventuella bakterier.
  • Förvara tinade grönsaker i kylskåp och ät upp inom några dygn.
  • Uppskuren melon - förvara i kylskåp och ät upp inom några dygn.

Ät inte

  • Alkohol
  • Rått kött
  • Rå köttfärs
  • Opastöriserad mjölk
  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk
  • Mögel- och kittostar, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio (även om de är gjorda på pastöriserad mjölk)
  • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark
  • Salami, lufttorkad skinka och annat torkat kött (utan att frysa i minst 3 dygn innan du äter eller värma upp till rykande het)
  • Viltkött som du inte vet hur det styckats/skottrensats
  • Lever & fiskleverolja (leverpastej går däremot bra)
  • Ginsengprodukter
  • Kalebaskrita

Var försiktig med

  • Torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami
  • Viltfärs och grytbitar från det kött som ligger nära sårkanalen, där kulan gått in
  • Köpt gravad och rökt fisk
  • Egenfångad fisk från östersjön och småsjöar
  • Kosttillskott, örtprodukter, örtteer, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel
  • Vitamintabletter - följ doseringsanvisningen noga
  • Stora mängder ingefära - svenska Livsmedelsverket har inte något specifikt råd om ingefära idag, men rådet att vara försiktig med kosttillskott när man är gravid gäller även kosttillskott med ingefära.

Säkert att äta

Fisk:

  • Sushi/sashimi från restaurang, då den är nytillverkad
  • Egengravad fisk
  • Hemgjord sushi/sashimi om fisken är färsk och varit förpackad högst några dagar

Ost:

  • Alla hyvelbara hårdostar
  • Smältost/mjukost på tub eller i ask som räkost, skinkost och ädelost i tub
  • Halloumi, mozzarella samt fetaost som är färdigförpackad eller fetaost i lösvikt som är pastöriserad
  • Bredbara färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone

Kött/Chark:

  • Skivat köttpålägg och paté - men kontrollera förpackningsdatum.
  • Köpt gravad och rökt fisk - men kontrollera förpackningsdatum.

Grönsaker:

  • Ät gärna mycket av!

Frukt:

  • Skölj bara noga i rent vatten innan du äter.

Information från livsmedelverket