AdobeStock 155462217

När är det dags att åka in?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När du ska åka till BB beror på om du väntar ditt första barn eller om du är omföderska. Men något som gäller oavsett är att du alltid ska ringa till förlossningen innan du åker in. Det finns alltid en erfaren barnmorska som svarar i telefonen.

Bor du långt från en förlossningsavdelning (mer än 1 timme) kan det vara värdefullt att åka in lite tidigare.

Råd till dig som väntar ditt första barn:

  • När värkarna kommer 3 stycken under en 10 minutersperiod, sitter i ungefär 60 sekunder samt tilltar i styrka och smärta, ska du åka in till BB.
  • När den smärtlindring som finns tillgänglig hemma inte längre räcker ska du ringa till förlossningen och sedan åka in.
  • Om vattnet har gått och värkarna inte startat vill vi att du kommer in på en kontroll. Om allt är normalt och värkarna inte startat får du gå hem. Under tiden som du är hemma vill vi att du tar din kroppstemperatur för att upptäcka eventuell feber, har koll på om fostervattnet på bindan ändrar färg samt är uppmärksam på att barnet rör sig som vanligt. Man avvaktar vanligtvis upp till 48 timmar innan man sätter igång förlossningsarbetet efter en vattenavgång.

Råd till dig som är omföderska:

  • Ta hänsyn till hur det var när du födde tidigare barn. Hur tänkte du då? Hur var förloppet?
  • När värkarna kommer med 2 stycken under en 10 minuters period brukar det vara dags att åka in till BB.
  • Om vattnet har gått och värkarna inte har startat gäller samma rutin för dig som omföderska som den som väntar sitt första barn, se ovan.

Råden vi ger här är generella och kan skilja sig från kvinna till kvinna. Tillsammans med barnmorskan på förlossningskliniken kommer du komma fram till när det är bäst för dig att åka in till BB.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.