RebeccaAnnWalshAppPix-24

Om barnet inte tar bröstet

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Under amningsperioden kan alla råka ut för att barnet plötsligt inte tar bröstet av någon anledning.

Dag 1 Det första dygnet kan det bero på att barnet mår illa och kräks eller snabbt somnar vid bröstet. Då klarar sig det friska fullgångna barnet oftast på sina reserver från tiden i magen. Du kan ha barnet hud mot hud med fria luftvägar, bröststimulera/handmjölka och avvakta.

Dag 2–4 Dygn 2–4 när mjölken rinner till kan brösten vara spända och hårda och det kan vara svårt för barnet att gapa upp och ta ett tillräckligt stort tag om bröstet.

Nu behöver barnet få i sig mat samtidigt som du fortsätter att bröstmjölksstimulera. För att mjuka upp det hårda bröstet (så att barnet kan ta ett ordentligt tag kring bröstet med sin mun), kan du använda det så kallade Cottermans greppet.

cottermans grepp EHj

För Cottermans grepp håller du dina fingrar på vårtgården runt bröstvårtan en knapp minut. Då lägger sig den yttersta svullnaden och det blir lättare för barnet att ta ett stort tag med munnen om bröstet.

Att det nyfödda barnet inte tar bröstet kan också bero på att det gör en omogen tungrörelse, att det lyfter tungan upp i gommen eller att det har ett för kort tungband.

2–3 månader Vid 2–3 månaders ålder börjar barnet bli mer intresserat av omgivningen – det kanske har sugit bra på bröstet tidigare men börjar plötsligt reagera på ljud och röster runtomkring. Trots att barnet har börjat suga så släpper det bröstet för att se efter varifrån ljuden eller rösten kommer och går inte tillbaka till bröstet igen.

Många barn är känsliga för om du håller handen bakom dess huvud och trycker det mot bröstet – även om det är i all välmening. Barnet kan reagera med att backa i stället. De flesta bäbisar vill själva kunna bestämma när de ska kunna backa med huvudet under amningen. Håll handen på barnets skuldror/rygg i stället.

När barnet inte tar bröstet blir det lätt en frustration, både hos dig som mamma, hos barnet och ofta även hos eventuell partner. Barnets skrik går rakt in i föräldrarhjärtat och kan vara väldigt stressande.

Så gör du

  • Börja alltid om från början om barnet inte tar bröstet. Ha barnet mycket hud mot hud med fria luftvägar.
  • Handmjölka eller pumpa för att stimulera brösten till fortsatt mjölkmängd.
  • Erbjud bröstet när barnet är lugnt och inte är jättehungrigt, kanske vid tidiga sök- och sug signaler eller lyft upp barnet när det sover och erbjuder bröstet.
  • Cottermans grepp, se ovan.
  • Prova olika amningsställningar, till exempel laid back-amning där barnet styr helt själv eller vad som känns bäst för dig/er.
  • Ge lite urmjölkad mjölk med sked eller med en kopp innan du erbjuder bröstet, så att barnet lugnar ner sig. Sen kan barnet ta tid på sig att själv ta bröstet.
  • Hitta en lugn miljö – gå undan. Från att du kanske har kunnat amma lite var stans, kanske du plötsligt behöver vara i ett tyst och lite mörkt rum igen under en tid. Försök finna ett lugn och ta god tid på er.

Tänk på detta

  • Försök finna lugna stunder tillsammans med ditt barn utan stress, även när barnet är mätt och nöjt. Ha ditt barn hud mot hud (med fria luftvägar). Glöm inte bort dig själv, vila och drick mycket vätska.
  • Se till att barnet får i sig föda på något sätt – ge urmjölkad bröstmjölk med kopp, flaska eller sked, så barnet blir lugnt.
  • Stimulera brösten till fortsatt mjölkbildning genom att handmjölka eller med hjälp av handpump.

Du kanske också gillar