AdobeStock 591548368

Prematurfödsel

Gudrun Abascal

ByGudrun Abascal

Barnmorska

Cirka 10 % av alla barn som föds vårdas på neonatalavdelning och ungefär hälften av dessa är för tidigt födda. Föds barnet före graviditetsvecka 37+0 räknar man det som för tidig födsel. Barn födda i graviditetsvecka 35-36 kan under uppsikt vanligtvis vårdas på en vanlig BB avdelning.

På neonatalavdelningen vårdas för tidigt födda barn och nyfödda barn som är sjuka. Vanliga orsaker kan vara övergående andningssvårigheter, nyföddhetsgulsot, lågt blodsocker och infektion. Beroende på när i graviditeten barnet är fött och anledningen till varför barnet vårdas så kan vårdtiden variera från något dygn till ett par månader.

Utvecklingen inom neonatalvården har gått mycket snabbt och i Sverige ligger man i framkant när det gäller omhändertagandet av för tidigt födda och sjuka nyfödda barn. I neonatalverksamhet arbetar man i ett team bestående av läkare och sjuksköterskor specialiserade på neonatalvård, samt barnsköterskor alternativt undersköterskor. Medicinska konsulter, exempelvis dietist, fysioterapeut, psykolog och neurolog finns också knutna till verksamheten. Med ökad kunskap om och vikten av föräldranärvaro har personalens roll förutom att vara medicinska experter också blivit att stödja föräldrarna i att vara aktiva i barnets omvårdnad.

Inte något man har tänkt sig…

De flesta har någon gång hört talas om neontalvård men vårdtiden som förälder till ett nyfött barn där allt inte blev som man tänkt sig i starten, är en tid som kan vara förknippad med mycket oro. Vanliga tankar kan vara – ”Kommer mitt barn att bli friskt?” Kommer mitt barn att överleva?” ”Vågar jag knyta an?”

Att vara tillsammans

Studier visar på att hud-mot-hud-vård och den tidiga anknytningen inte bara har betydelse för det känslomässiga bandet mellan barn och förälder utan också är positivt för barnets tillväxt och hjärnans utveckling. Även amningen påverkas positivt när man får vara nära varandra. Just därför har vårdformen ”samvård” utvecklats på några kliniker i Sverige. Både mamma och barn får sin vård efter förlossning tillsammans på neonatalavdelningen där barnmorskor också ingår som en del av teamet runt familjen. Allt för att inte separera mamma och barn!

Att komma hem

Har föräldraskapet startat på neonatalavdelning och vistelsen kanske varit långvarig längtar de flesta efter att få komma hem. Hemsjukvård är i dag en vanlig vårdform knuten till sjukhuset och fungerar som barnavdelningens förlängda arm. Hemsjukvård erbjuder familjer att efter medicinsk bedömning fortsätta vården hemma tills barnet är moget nog att skrivas ut. Sjuksköterskor med lång erfarenhet av neonatalvård gör hembesök och ger råd kring amning och barnets mat och nyföddhetsvård.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.