Babygruppen Profylaxkurs Image

Allt om profylaxkurs

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Profylax är ett samlingsnamn för förberedelse inför att föda, själva ordet profylax betyder “att förebygga”. Det man vill förebygga är att den som föder barn spänner sig och slutar att andas, vilket leder till att det gör ondare och upplevs som jobbigare att föda.

På en profylaxkurs får du ökad kunskap och konkreta verktyg, så att du istället för att spänna dig kan vara lugn och avslappnad. Teori blandas med praktiska övningar. Den som kommer vara stöd under födandet får också viktiga och enkla verktyg för att kunna stötta. En profylaxkurs är med andra ord ett superbra tillfälle att bli ett starkt team!

Varför ska man gå en profylaxkurs?

Kursen ger dig som ska föda verktyg och strategier för att hantera smärtan under födandet samt ger dig chans till en ökad känsla av tillit, lugn och trygghet – allt som vi vet är viktigt för att få en positiv upplevelse. De verktyg som lärs ut har som mål att stimulera det parasympatiska nervsystem, ditt lugn- och ro-system - då föder kroppen barn som allra bäst.

Profylax ger möjlighet att fokusera på det som faktiskt går att göra något åt. Den som stöttar kan till exempel ge beröring, massage och använda olika verktyg för att hjälpa dig som föder att vara lugn och fokuserad. Genom att du arbetar med andning, avslappning och uthållighetsövningar ökar tilliten till kroppen, stärker din tro på dig själv och tron på att kroppen kan föda barn.

Kan man göra profylax fel och i sådana fall hur?

Det går inte att göra fel när man föder barn. Profylax handlar inte om att göra ”rätt” eller ”fel” utan om att andetaget och avslappningen är din superkraft, att få dig att våga lita på kroppen och processen.

Kan man använda sig av profylax i andra situationer och i sådana fall när?

Absolut! Att andas och slappna av hjälper oss att snabbare hitta till vårt lugn- och ro-system. Vi mår generellt bättre när vi är avslappnade, trygga och känner tillit - oavsett var i livet vi är. Efter födseln är fortsatt lugn och ro viktigt för dig i din nya roll som förälder och för amningsprocessen, om du kommer att amma.

Kan man använda sig av profylax även vid kejsarfödsel?

Med fördel! Under en kejsarfödsel är det till hjälp om du är trygg, lugn och avslappnad, vilket profylaxens verktyg hjälper dig med. Smärtan efter en kejsarfödsel kan också hanteras och underlättas genom andning och avslappning.

Borde min partner/stödperson vara med på profylaxkursen?

Den person som ska vara med som stöd är viktig. Forskning visar att ett bra stöd underlättar för den som föder. Är du som stödperson påläst, lugn och trygg hjälper det den födande som i sin tur blir lugn och trygg. Du som stödperson får möjlighet till att bli mer delaktig under processen och många får en aha-upplevelse under profylaxkursen - ”tänk att det är så mycket viktigt jag kan bidra med!”.

När bör man gå en profylaxkurs?

Vi brukar rekommendera att man går någon gång mellan vecka 28 - 36. För de flesta passar det bättre med den här typen av kurs i slutet av graviditeten, när födseln närmar sig och det känns mer verkligt att man faktiskt ska föda ett barn. Om du känner stark oro eller rädsla kan du med fördel gå kursen tidigare, runt vecka 25 - 28, så att du får mer tid på dig att öva.

Vad lär man sig på en profylaxkurs?

Kursen varvar teori med praktiska övningar. Vi övar andning, avslappning och pratar om hur man kan förbereda sig mentalt för att orka att hålla sig så lugn och fokuserad som det bara går. De praktiska övningarna har som mål att du ska lära känna din kropp och bli trygg i ditt andetag. Andnings- och avslappningsövningar visar också hur du kan stimulera ditt lugn- och ro system som hjälper dig att slappna av och hantera smärtan som finns under födandet.

Måste man gå en profylaxkurs?

Vill du ha möjlighet att påverka din upplevelse av att föda barn, visar samlad erfarenhet och kunskap att det gör skillnad om du är förberedd. Du kan förbereda dig på många sätt även om du inte fött barn tidigare. På en profylaxkurs får du konkreta och enkla verktyg som du kan använda dig av under födandet.

Behöver man ha någon utrustning för profylax eller någonting som är bra att ha för profylax?

Inget som du inte redan har hemma om du går en kurs i profylax online. Du kan göra det lite mysigt där du tänker sitta när du gör kursen; ta fram några kuddar, filtar, två köksstolar och kanske lite smarrigt fika.

Finns det någon grund för profylax i forskning?

Det finns många studier gjorda på de verktyg som lärs ut under profylaxkurser. Andning och avslappning har bevisat positiva effekter på kroppen; minskar upplevelsen av smärta, reducerar stress och hjälper dig att vara här och nu. Studier visar även att stödet runt den som föder är oerhört viktigt för känslan av tillit, lugn och trygghet. Ett närvarande och kontinuerligt stöd gör det helt enkelt lättare att föda barn och upplevelsen blir mer positiv!