Det kan vara till stor hjälp att skaffa sig en realistisk bild om hur födandet går till och sedan samtala med någon man känner förtroende för. Ett bra steg för att reda ut känslorna kan vara att skriva ned sina tankar och förväntningar i ett så kallat födelsebrev eller förlossningsbrev.
Varför ska jag skriva ett förlossningsbrev?
Ett förlossningsbrev är ett bra verktyg inför förlossningen. I ett förlossningsbrev har du möjlighet att skriva ned sådant som för dig känns viktigt för din förlossningsupplevelse. Det ger personalen extra information och gör det lättare för dem att navigera hur de kan hjälpa dig på bästa sätt.
Måste jag skriva ett förlossningsbrev?
Du måste inte skriva ett förlossningsbrev. Att skriva ett förlossningsbrev är högst frivilligt. Personalen på förlossningsavdelningen har tillgång till din journal från barnmorskemottagningen och kan läsa sig till det som de behöver veta.
När ska jag skriva mitt förlossningsbrev?
När du vill skriva förlossningsbrevet är upp till dig. Några skriver brevet tidigt, andra skriver brevet senare. Ett tips är att försöka ha förlossningsbrevet färdigt i god tid inför förlossningen, eftersom man inte kan styra över när det är dags. De flesta barn föds ellan vecak 37+0 och 41+6. Tvillingar föds i genomsnitt i vecka 36-37.
Hur skriver man ett förlossningsbrev?
Vissa skriver mycket detaljerat, andra mycket kortfattat och vissa tycker inte att förlossningsbrevet behövs alls. Det är helt frivilligt och upp till dig att avgöra om du vill skriva ett. För barnmorskan kan förlossningsbrevet vara en möjlighet att bilda sig en uppfattning om din personlighet samt vilka känslor och tankar kring födandet som du och eventuell partner har. Speciellt värdefullt kan förlossningsbrevet vara om du kommer in till förlossningen i fullt förlossningsarbete och har svårt att uttrycka dig.
Det är upp till dig hur långt brevet ska vara. Ett tips är att skriva det i punktform eftersom personalen på förlossningsavdelningen har begränsat med tid.
Brevet kan också fylla en funktion för dig och eventuell partner, där ni kan reflektera över era tankar och stämma av varandras förväntningar kring födandet och inför att bli föräldrar. Det är däremot viktigt att veta att födelsebrevet inte är något kontrakt. Mycket kan inträffa under födandet som gör att ni tillsammans med barnmorskan måste omvärdera det som är skrivet.
Vad ska förlossningsbrevet innehålla?
Börja med att skriva ditt namn och personnummer. Ange beräknat förlossningsdatum samt partnerns namn (partnern behöver inte vara medföräldern utan kan vara en annan person som är närvarande vid förlossningen).
Tidigare förlossningar Om du fött barn tidigare kan du skriva vad du upplevde som positivt eller negativt då och om du eventuellt vill göra något annorlunda den här gången.
Smärtlindring Smärtlindring är något som många föderskor har starka känslor kring. Vissa vill absolut föda utan smärtlindring medan andra vill ha så mycket som möjligt. Det är därför viktigt att meddela personalen på förlossningen om din syn på smärtlindring, vilka smärtlindringsmetoder du föredrar och om det är något du är rädd för eller något som du vill undvika.
Oro eller extra stöd Om det finns något som du är extra orolig över eller något som du vill ha extra stöd med är det bara att skriva ned det. Det kan vara oro för smärta, rädsla för nålar m.m, eller att du vill ha extra stöd med amningen efter förlossningen.
Önskemål Om du har specifika önskemål som berör födandet vill personalen på förlossningen veta det. Det kan till exempel vara att du vill föda i en specifik ställning, att du vill ha egen musik på i bakgrunden eller att din partner har egna önskemål.
Övrig information Om det finns någon övrig information som du vill delge personalen - gör det! Det kan handla om vad som helst; om din partner har några sjukdomar eller allergier som personalen bör veta om, eller övriga tankar och önskemål.
När barnet är ute Här kan du skriva om vad du/ni vill ska hända när barnet är ute; om eventuell partner ska klippa navelsträngen, om du vill se moderkakan eller har önskemål kring amning.
Lycka till!
Källa:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.