AdobeStock 124126058

Sätesbjudning

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Cirka 3-4 % av barnen ligger med stjärten nedåt, så kallad sätesbjudning, i slutet av graviditeten. Idag anser man att barn som föds vaginalt på detta vis löper ökad risk för att drabbas av komplikationer i slutet av födandet. Det innebär att man erbjuder alla kvinnor där barnet ligger i säte att göra ett vändningsförsök kring graviditetsvecka 37.

Vändningsförsöket innebär att du får komma till förlossningsavdelningen där en förlossningsläkare med hjälp av sina händer försöker att få barnet att göra en kullerbytta, så att huvudet lägger sig i bäckeningången. Innan vändningsförsöket påbörjas har du fått ett läkemedel som gör så att livmodern slappnar av. Cirka 50 % av vändningsförsöken lyckas.

Om du vill föda ditt barn vaginalt med sätesbjudning finns det vissa förutsättningar som är viktiga för att förlossningen ska gå bra. I förväg ska en röntgen av bäckenet vara utförd, så att man ser att det finns tillräckligt med plats för att barnets huvud snabbt ska kunna födas fram. Barnet får inte heller vara för stort, vilket innebär att man gör en viktskattning av barnet innan det är dags med hjälp av ultraljud. En spontan start av födseln med effektiva värkar är också mycket viktigt för att det ska gå bra. Om du är motiverad till detta och alla ovan kriterier är uppfyllda kan du välja att föda ditt barn vaginalt.

Själva förlossningen med sitt öppningsskede och utdrivningsskede är i princip detsamma som vid en vaginal förlossning där barnet ligger med huvudet först. Vad som skiljer sig är att du behöver vänta med att krysta så länge som det bara går för att det vid själva framfödandet av barnet inte ska uppstå några komplikationer. Det är själva framfödandet som är det kritiska momentet vid en sätesförlossning, eftersom huvudet som har det största omfånget kommer sist.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.