AdobeStock 638589280

Herpes (Herpes Simplex)

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Herpes, Herpes Simplex infektion även kallat, är en vanligt förekommande virussjukdom. Viruset finns kvar ”vilande” i kroppen efter det att du har haft den första infektionen, den så kallade primärinfektionen.

Det är vanligt att det vilande viruset blommar upp i samband med exempelvis en förkylning, en stressig period eller vid trötthet. Symptomen är ofta en pirrande eller brännande känsla samt klåda.

Blåsorna kan förekomma på läpparna eller i underlivet och där orsaka små sår i slidan eller på blygdläpparna. Ibland blir besvären mer uttalade när du väntar barn. Om du ofta har symptom eller får ett herpesskov i slutet av graviditeten är det viktigt med en läkarbedömning och eventuell behandling. Symptomen behandlas med läkemedel som skrivs ut av läkare på recept. Inför en vaginal födsel får du profylaktisk läkemedelsbehandling som startar ca 10 dagar före BF-datumet.

I sällsynta fall fattar man beslutet att barnet behöver födas med kejsarfödsel om du har en kraftigt pågående herpesinfektion i underlivet precis när det är dags för dig att föda. Detta görs för att inte barnet ska bli smittat vid födseln.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se
  • medscinet.se/infpreg