Cesarean birth

Så går en kejsarfödsel till

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Förberedelser vid en planerad kejsarfödsel:

-Du fastar vanligtvis från midnatt kvällen innan, vilket betyder att du inte får äta mat. Detta för att magsäcken ska vara tom, så att man inte riskerar att kräkas under själva operationen. -Du behöver duscha med en speciell tvål kvällen innan operation samt bädda sängen med rena lakan. Samma morgon som kejsarfödseln sker behöver du duscha en andra gång med den speciella tvålen. Du kommer att få utförlig information om allt det här av din barnmorska eller sjukhuset du planeras att föda på.

Själva operationen går i princip alltid till på samma sätt, oavsett om den är planerad eller akut.

Vanligtvis ges en så kallad spinalbedövning, en form av ryggbedövning, som är betydligt starkare än den ryggbedövning som ges under förlossningsarbetet. Om det är mycket bråttom behöver du sövas med narkosmedel eftersom det ger snabbare effekt än en ryggbedövning, på så sätt sparar man värdefulla minuter.

  • En kateter förs in i urinblåsan, då det är viktigt att ingen urin finns kvar i den,eftersom du inte kommer att kunna gå upp och kissa de första timmarna efter operationen.
  • Hela magen tvättas noggrant med desinfektionsmedel och sedan kläs den in i sterila dukar.
  • Bedövning kontrolleras alltid mycket noggrant innan operationen påbörjas.
  • Själva snittet läggs horisontellt, precis ovanför blygdbenet (så kallat bikinisnitt) och brukar inte synas särskilt mycket när det läkt.

När läkaren väl har påbörjat operationen tar de cirka fem minuter innan dess att barnet är fött. Precis när barnet ska tas ut kan en viss form av obehag och tryck upplevas hos dig som föder. Hela operationen tar upp till en timme och den största delen av tiden behövs för att noggrant sy ihop alla lager, så att du kan läka och bli stark igen.

När barnet är fött försöker man att efterlikna en vaginal förlossning så mycket som möjligt. Det innebär att man försöker att använda sen avnavling samt att barnet placeras på ditt bröst direkt efter födseln.

Partner eller stödperson är närvarande hela tiden, om det inte är så att den som föder fått narkos.

Tiden efter kejsarfödseln liknar den efter en vaginal födsel, frånsett att det är fler efterkontroller på grund av själva operationsingreppet, och att du behöver mer smärtlindring. Vårdtiden på BB är oftast bara någon dag längre än vid en vaginal födsel.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta. -Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.