AdobeStock 431548119

Hepatos

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När graviditeten växer och huden tänjs är det lätt att bli torr. Det är vanligt att torr hud ger upphov till klåda, men ibland kan även graviditetshormonerna orsaka detta.

Skulle du däremot få klåda nattetid, framför allt i handflator eller fotsulor, bör du kontakta vården. Det kan vara tecken på hepatos, en leversjukdom som kan drabba gravida. Hepatos är en ovanlig sjukdom under graviditet och drabbar endast ca 0,5–1,5 %. Om du fick hepatos under din första graviditet är risken att du drabbas igen stor.

Upplever du någon form av klåda är det bra att prata med din barnmorska. Eventuellt kommer du rekommenderas att ta blodprover för att se om det föreligger någon leverpåverkan.

Diagnosen hepatos ställs med hjälp av blodprover som man ska ta på fastande mage. Diagnosen är som sagt ovanlig, men om du skulle drabbas kommer du att följas via specialistmödravården, där du får hjälp med läkemedelsbehandling och blodprover.

Om besvären blir för svåra kan man i vissa fall behöva sätta igång förlossningen.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se