AdobeStock 362493206

Törst

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Din kropp är klok och signalerar när den är törstig och behöver vätska. Risken för att dricka för lite under graviditeten är normalt väldigt låg. Om du är fysiskt aktiv eller befinner dig på en plats där det är varmt kan det vara bra att dricka lite extra vätska. Det kan även vara bra att hålla koll på färgen på ditt kiss, som ska vara ljusgult. Har du druckit för lite blir urinen mer koncentrerad och får en mörkare gul färg. Då behöver du dricka mer. Under sommaren är det smart att tänka på att ha med sig en vattenflaska.

Känner du däremot en extrem törst och kissar mer än vanligt bör du prata med din barnmorska eller läkare. Extrem törst kan nämligen vara ett tecken på graviditetsdiabetes. Med ett enkelt test, ett stick i ditt finger, kan man kolla ditt blodsocker för att på så sätt kontrollera dina blodsockervärden och bekräfta eller utesluta graviditetsdiabetes.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se