Namnlös 2

Tidigt ultraljud

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Ett tidigt ultraljud är ett ultraljud som görs någon gång mellan vecka 6 och 12. Den här typen av ultraljud syftar till att bekräfta att graviditeten är viabel, det vill säga att hjärtaktivitet finns, hur många barn som finns där inne samt bestämma graviditetslängd. Ibland är det för tidigt att se något, då får du ett uppföljande ultraljud ett par veckor senare.

Ett tidigt ultraljud görs av olika anledningar

Det kan bero på att du kanske haft en blödning och vill veta att allt är som det ska, eller att du är osäker på när du blev gravid och behöver datera graviditeten. Det är även rekommenderat att göra ett ultraljud i vecka 7 om du tidigare drabbats av utomkvedshavandeskap (en graviditet som fäster utanför livmodern) för att säkerställa att den här graviditeten har fäst på rätt ställe (inne i själva livmodern).

I tidig graviditet används ofta vaginalt ultraljud

Innan vecka 10 kan det vara svårt att det svårt att se graviditeten med en ultraljudsdosa som läggs utanpå magen, därför behöver man ibland göra ett vaginalt ultraljud. Då använder sig läkaren av en ultraljudsprob som förs upp i slidan med hjälp av glidmedel. Det kan kännas obehagligt och vissa kvinnor kan uppleva en lätt smärta, men det är inget som är farligt. Det är att jämföra med en gynekologisk undersökning.

Du kan få en mindre blödning efter den här typen av ultraljud, då dina slemhinnor är lättblödande i tidig graviditet – något som också är helt ofarligt.

Har hjärtaktivitet synts på ett tidigt ultraljud innan vecka 8 minskar risken för missfall, och efter vecka 12 är missfallsrisken låg. Det kan kännas skönt att be om ett ultraljud i tidig graviditet om du tidigare drabbats av missfall eller andra komplikationer.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se