AdobeStock 125073757

Toxoplasmos

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det här är en ovanlig infektion som orsakas av en parasit som främst sprids via katter eller dåligt sköljda grönsaker och frukter. Ofta märker du inte ens att du har blivit smittad. Skulle du få symptom är det vanligaste symptomen feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och en uttalad trötthet. Inkubationstiden är vanligtvis 5-21 dagar.

Toxoplasmos behandlas med antibiotika.

Det finns risk att smittan förs vidare till barnet och om det sker under tidig graviditet kan barnet få allvarliga missbildningar. Smittan kan leda till missfall.

Tänk på att du som väntar barn inte ska tömma kattlådan och var noggrann med att skölja frukt och grönsaker ordentligt. Om du jobbar i trädgård är det viktigt att tvätta händerna noga efteråt eftersom smittan kan överföras via jord. Det är inte farligt att umgås med katter, det är enbart att tömma kattlådan som ska undvikas.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se
  • www.medscinet.se/infpreg