AdobeStock 716506371

Urinvägsinfektion

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ett klassiskt symptom på urinvägsinfektion är att behöva gå på toaletten ofta, men att ofta vara kissnödig när du väntar barn är inte nödvändigtvis ett tecken på urinvägsinfektion eller att något är fel. Urinproduktionen ökar nämligen under graviditeten, då barnet i livmodern växer och trycker på urinblåsan, vilket gör att du känner dig kissnödig och måste gå på toaletten mer frekvent än vanligt.

Dock är risken att drabbas av en urinvägsinfektion något högre än vanligt när du väntar barn. Ta kontakt med din barnmorska eller läkare om du behöver gå och kissa oftare än vanligt, om du känner sveda när du kissar. Då får du lämna ett urinprov som skickas iväg på odling för att sedan få svar på om det finns några bakterier i urinen.

En obehandlad urinvägsinfektion kan ge sammandragningar och i värsta fall göra så att förlossningen sätter igång för tidigt. Därför är det viktigt att få rätt behandling så tidigt som möjligt vid en eventuell infektion.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se