Många gånger är en vattenfödsel inte planerat på förhand, utan sker helt enkelt på grund av att du som föder får bra hjälp av värmen/vattnet och sedan önskar att stanna kvar när själva krystfasen startar. Så länge barnet i livmodern mår bra och det inte finns några kända riskfaktorer hos mamma eller barn är det på många kliniker tillåtet att föda i vatten idag.
Påverkar det mitt barn om jag föder i vatten?
För barnets del - som under hela graviditeten legat i fostervatten - är det en skonsam övergång till livet utanför livmodern att först komma ut i vatten och sedan ledas upp till ytan för att därefter komma i kontakt med luft. Dock är det mest för mammans skull man föder i vatten, i och med den smärtlindring som vattnet ger, och inte för att det är mer positivt för barnet.
Vad som är viktigt att tänka på om ett barn föds i vatten är att när ansiktet för första gången kommer i kontakt med luft tar barnet automatiskt sitt första andetag genom sina luftvägar. Efter det första andetaget får barnet inte doppas ned under vattenytan igen. Det här håller barnmorskan som bistår vid födseln noga koll på.
Vattnet fungerar som smärtlindring
Värmen från vattnet kan lindra smärtan under födseln och känslan av tyngdlöshet gör att det oftast är lättare att röra sig och byta ställning i vatten jämfört med på land. Många kvinnor upplever även att badkaret ger en känsla av trygghet, då det är omslutande. På det sättet kan man känna sig mindre "utlämnad" rent fysiskt.
Bad är känt som en icke medicinsk smärtlindringsmetod under en födsel och de flesta kliniker har idag tillgång till någon form av badkar. Det är däremot olika riktlinjer i olika delar av landet och därför kan det vara bra att du hör med din närmaste klinik om de kan erbjuda bad som smärtlindring, samt om det är tillåtet att föda i vatten just där, om det är något du önskar.
Behöver jag vara naken?
Det är helt upp till dig om du vill bada naken eller med någon form av kläder på. Det beror helt på vad som får dig att känna dig mest bekväm och trygg.
Källa:
- Carlsson T, Ulfsdottir H. Waterbirth in low-risk pregnancy: An exploration of women's experiences. J Adv Nurs. 2020 May;76(5):1221-1231. doi: 10.1111/jan.14336. Epub 2020 Mar 11. PMID: 32090362.
- Ulfsdottir H, Saltvedt S, Georgsson S. Waterbirth in Sweden - a comparative study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2018 Mar;97(3):341-348. doi: 10.1111/aogs.13286. Epub 2018 Jan 17. PMID: 29288489.
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.