gudrun 900x600

Vem är Gudrun Abascal?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under mina 47 år som barnmorska har jag strävat efter att utveckla förlossningsvården, framförallt i Stockholm, men också övriga delar av Sverige. Och jag har arbetat för att ge blivande föräldrar den allra bästa starten på föräldraskapet.

Genom mitt arbete som barnmorska och via mina böcker ”Att föda, ”Att möta förlossningssmärta” och ”Vattnet går” som jag skrivit tillsammans med Nina Campioni, så försöker jag på allra bästa sätt dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper om förlossning och allt som hör därtill.

Idag har de flesta blivande föräldrar förberett sig inför att föda sitt barn och på att bli föräldrar. Med sig i sin väska har man packat flera saker; inte bara tandborste, morgonrock och barnkläder utan även en rejäl portion självkänsla och förväntan på att få en positiv upplevelse av sitt födande. Självkänslan innehåller både kunskap om födandet och att våga lita på sin förmåga. Födandet blir då en positiv upplevelse att bära med sig resten av livet.

Du som läser och tar till dig informationen om förlossningen i denna guide kommer att få ett stärkt självförtroende och öka kunskapen om hur det går till att föda ett barn.

Du kommer att: - Lita på din kropp, den är nämligen gjord för att föda ditt barn. - Förstå att smärta under förlossningen är helt normalt. Varje värk för dig närmare ditt barn och du kommer att ha olika strategier för att hantera smärtan. - Veta att du behöver all koncentration för att lyssna på kroppens signaler. Du finner en rytm i värkarna och du arbetar med dem och inte mot dem. - Förundras över den kraft som finns i värkarna som stegras successivt ju längre fram i förlossningsarbetet du kommer. - Märka att mellan varje värk finns det en paus som gör att det finns tid att samla kraft och energi till att möta nästa värk. - Fokusera på en värk i taget. Inte tänka på vad som hänt eller göra ett problem av den bit som är kvar. - Tänka positivt: ”Det har gått bra. Jag klarar det fint”. - Veta att du inte kan vara helgarderad inför varje steg. Förlossningsarbetet är inte förutsägbart där man kan lösa allt i förväg. Däremot kommer du tryggt veta att vid varje tillfälle finns det också en lösning, när man väl är där. - Förstå att kvinnor har egna fantastiska resurser för att föda sina barn så länge inte rädslan blir involverad och så länge stödet från omgivningen finns. Tillsammans med din partner och personalen kommer födandet att bli en fantastisk upplevelse som du som förälder bär med dig resten av ditt liv.

Jag har stort förtroende för att kvinnan är den som är bäst på att föda barn och vi barnmorskor är här för att bistå. Vår uppgift är att locka fram den inre kraft som alla kvinnor har och inte släppa in oro och rädsla i rummet.

2006 belönades jag med S:t Eriksmedaljen av Stockholms Stad för mitt arbete, och 2015 tilldelades jag Svenska Barnmorskeförbundets hederspris med motiveringen ”Att genom sitt arbete bidragit till att förändra och förbättra vården för gravida och födande kvinnor i Sverige”. Två utmärkelser jag är mycket stolt över.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.