AdobeStock 582917083

Amning efter kejsarfödsel

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Det är många faktorer som gör att bröstmjölken rinner till olika hos olika mammor. Ibland kan det kan ta något längre tid innan mjölken rinner till hos en mamma som fött med kejsarfödsel. Men det är oklart vad det beror på. Det utgör absolut inte något hinder för en väl fungerande amning framöver.

Nedan kan du inhämta kunskap om vad du kan göra för att främja amningen, så snart som möjligt efter att barnet är fött.

Det här kan du göra för att hjälpa amningen att komma igång:

  • Lägg ditt barn ”hud mot hud” med fria luftvägar så snart du kan efter födseln och så mycket som möjligt när du är vaken de första dygnen.
  • Om barnet inte suger efter kejsarfödseln kan du handmjölka för att hjälpa din kropp att få igång mjölkproduktionen. Du kan se det som att du lägger in en beställning på mjölk och att du talar om för kroppen att det finns en efterfrågan på bröstmjölk. Bra att veta är att det inte behöver komma en enda droppe när du handmjölkar, du gör det för att stimulera till mer bröstmjölk senare. Om det kommer några droppar råmjölk, ge dem till barnet.
  • Amma ofta i början om barnet vill. Låt barnet bestämma. Vissa barn suger ofta det första dygnet, andra barn sover mycket.
  • Vila mycket, drick inte bara vatten utan även drycker som innehåller näring.
  • Ta smärtlindring om du har ont – allt för att amningen ska komma igång. När amningen kommit gång är det ingen skillnad om man fött sitt barn med kejsarfödsel eller vaginalt.

Alla tips och råd i Amningsguiden här i appen vänder sig till alla mammor som vill amma, oavsett vilken typ av födsel det har varit.

Du kanske också gillar