Alla barn är unika och det finns inga universallösningar som passar alla. Men här tar vi upp tips och råd som givits i mängder av amningssamtal på olika amningsmottagningar och som hjälpt många mammor att sluta amma.
Planera inför nedtrappningen/amningsavslutet och välj en tidpunkt som passar familjen. Om ni är två så förbered er för många vaknätter. Kommunicera med varandra om hur det ska gå till och vilka behov som kommer finnas, till exempel av att sova/vila på dagen.
Om du är ensam med ditt barn, be någon i din närhet om hjälp och stöttning under den här perioden. Det kan vara barnpassning under ett par timmar mitt på dagen så att du får sova till exempel. Tänk på att många människor är uppriktigt glada över att få hjälpa till.
Om amningen fungerar utan problem är rekommendationen att du börjar ge ditt barn annan mat vid 6 månaders ålder och att du samtidigt fortsätter att amma. När barnet nu får i sig annan mat än bröstmjölk, kan du börja trappa ner på amningen. Att trappa ner successivt och långsamt är det bästa både för barnet och för dig som mamma, men ibland behöver amningen avslutas snabbt – nedan får du tips och råd för båda varianterna.
Långsam nedtrappning
Antingen glesar du ut amningstillfällena eller så kortar du ner amningarna men principen är att ju mindre barnet suger, ju mindre mjölk produceras. Det är vanligt att man ger vanlig mat under dagen och fortsätter att amma morgon- och kvällsmålen under ytterligare en period.
Här är några tips på saker som kan underlätta:
- Ge barnet mycket närhet. Barnet behöver mycket närhet och ännu mer vid den här perioden. Det är viktigt att tryggheten behålls för barnet. Ge det gärna extra uppmärksamhet under dagen. Du kan till exempelvis ha barnet i bärsele eller bärsjal så att det får vara nära dig mycket. Ha på dig en sportbh eller linda brösten hårt, både för att lindra spända bröst men också för att göra dem mer otillgängliga för barnet.
- Prata med barnet (även om det är så litet att det inte förstår). Du pratar samtidigt med, och övertygar, dig själv. En del barn kan bli mycket upprörda när de inte får tillgång till brösten. Säg att brösten vill sova på natten. Prova att ge barnet ett gosedjur eller en snuttefilt.
- Förbered inför natten. Ge ett ordentligt mål innan barnet ska sova, så att du/ni är övertygande om att barnet inte är hungrigt om/när det vaknar och är ledset på natten. Gosa med barnet i stället för att amma på natten, så att det får närhet men inte bröstet. Du kan också prova att ge det vatten ur en pipmugg eller flaska.
- Lindra hårda, fyllda bröst. När du ammar mindre avtar mjölkproduktionen vissa barn tröttnar på bröstet till slut. Det tar 3–5 dagar och ibland upp till två veckor, innan mjölkproduktionen avtar och tills dess kan brösten vara hårda och ömma. Du kan behöva handmjölka lite för att lätta på trycket. Det kan du göra i en varm dusch eller genom att hålla brösten över eller att doppa dem i varmt vatten. Mjölka ut precis så mycket att obehagskänslan försvinner, annars stimulerar du bara till produktionen av mer mjölk. Att linda brösten stadigt med exempelvis en sjal, att ha en tight sportbehå eller värmedyna kan också ge lindring. Om du tål kan du ta Ipren (ibuprofen) som är antiinflammatoriskt. Ta annars Alvedon (paracetamol), och dosera enligt läkemedelsförpackningen. Rådgör med din barnmorska/BVC sjuksköterska.
- Vänta tills du känner dig övertygad. Det är lättare om du själv är övertygad om att det är dags att avsluta amningen. Då kan du lättare stå på dig, hålla dig till din plan och vara konsekvent mot barnet (som lätt blir förvirrat annars).
- Låt pappa/medföräldern sköta matningen. För en del familjer funkar det bättre när föräldern/partnern som inte har bröst med mjölk i, tar hand om matningen på natten under den här perioden.
Plötsligt amningsavslut
Det finns tillfällen när en mamma blir tvungen att plötsligt sluta amma, utan att ha möjlighet att trappa ner. Mamman kan till exempel blivit allvarligt sjuk eller behöva ta läkemedel som passerar ut i modersmjölken och som inte är bra för barnet. Det kan finnas andra olika skäl till att amningen behöver avslutas hastigt.
I de här fallen behövs oftast hjälp och stöd från BVC eller amningsmottagning, eftersom mjölkproduktionen fortfarande är hög och det finns risk för bland annat mjölkstockning. I enstaka fall kan receptbelagda läkemedel som stoppar mjölkproduktionen behövas.
Under perioden från det att du slutat amma tills mjölkproduktionen gått ner finns några saker du själv kan göra för att underlätta situationen:
- Drick och ät som vanligt.
- Linda bröst som spänner eller ha en tight sportbh, men undvik bh med byglar. De kan trycka mot mjölkgångarna och leda till mjölkstockning
- Har du smärtor kan du ta smärtstillande läkemedel. Om du tål kan du ta Ipren (ibuprofen) som är antiinflammatoriskt, annars Alvedon (paracetamol). Dosera enligt läkemedelsförpackningen. Rådgör med din barnmorska/BVC sjuksköterska.
- Mycket spända bröst kan duschas varmt och du kan stryka med fingrarna över brösten, i riktning mot bröstvårtan så att mjölken leds ut naturligt. Det kan du också göra om du har knölar i brösten, så att de löses upp.
- Undvik att handmjölka om möjligt eftersom det stimulerar till produktion av mer mjölk.
- Sök stöd och hjälp från din omgivning och/eller BVC eller amningsmottagning under den här perioden.