wren-meinberg-NFH6LovuJso-unsplash

När ska man sluta amma?

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Det finns ingen tidpunkt i barnets ålder då man råder mammor att sluta amma eller som anses vara bättre medicinskt än någon annan. Så länge barnet blir mätt och får i sig den näring det behöver och så länge mamma och barn är bekväma med amningen, finns det väldigt många olika tidpunkter att sluta amma.

Ett barn klarar sig på enbart bröstmjölk, D-vitamin och eventuella mediciner i upp till 6 månaders ålder. När barnet är 4–6 månader kan man introducera mat genom att ge barnet smaksensationer. Det är olika hur snabbt barn vill äta mer vanlig mat.

Många fortsätter att amma parallellt med smaksensationerna och ammar till exempel morgon och kväll. Andra trappar ner amningen i samband med introduktion av mat, gröt och/eller välling. Det är som sagt olika och så länge barnet blir mätt och får i sig den näring det behöver, finns väldigt många olika sätt som alla är lika bra.

Att välja tillfälle

Det är bra att ha lite tid på sig att avsluta en amning. Många väljer till exempel att sluta amma under semestern eller under föräldraledigheten. Det finns dock bättre och sämre perioder att avsluta en amning. Det är inte alltid man har möjlighet att välja, men om du har det finns det tillfällen du kan undvika.

Att till exempel avsluta en amning när barnet ska börja förskolan, få ett syskon, i samband med en flytt eller om du ska börja arbeta eller i samband med andra stora förändringar, är varken det lämpligaste eller lättaste tillfället. Du kan också tänka på att välja en tidpunkt när barnet är friskt och inte har feber (då brukar barnet ha ett ännu större behov av närhet och vilja amma mer).

Men återigen – du som föräldrar behöver hitta just er väg och göra de val du anser är bäst för ditt barn och som fungerar bäst i er familj.