Försök att äta frukost, lunch och middag och ett eller två bra mellanmål. Då är det lättare att hålla igen på läsk, fikabröd, glass, godis och snacks. Lika viktigt som att äta bra är det att röra på sig, gärna 30 minuter varje dag eller mer. Det behöver inte innebära ett träningspass på gymmet. En promenad med barnvagnen är också bra.
Du behöver extra vatten
Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig, så får du i dig tillräckligt. Undvik läsk och saft, eftersom det varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.
Hur mycket ska jag gå ner i vikt?
Det bästa är om du kan gå ner till din ursprungsvikt inom ett år, men ha inte för bråttom. De första veckorna efter förlossningen rasar många i vikt, vilket är helt naturligt. Därefter är det bra att gå ner lite långsammare i vikt – helst inte mer än ett halvt kilo i veckan.
Om du är överviktig är det viktigt att försöka gå ner till normalvikt. Det gör du genom att äta bra mat i lagom mängd. Särskilt om du planerar att få fler barn. Om du är normalviktig minskar risken för komplikationer under graviditet och förlossning. Hör med din vårdcentral om du kan få hjälp av en dietist.
Nyckelhålet - snabbguide till bra matvanor
Om du på ett enkelt sätt vill hitta nyttigare mat kan du ta hjälp av Nyckelhålet - både när du handlar och när du äter ute. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mindre eller nyttigare fett och mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ.
Frukt, grönsaker, kött och fisk får Nyckelhålsmärkas. Fiberrikt bröd, flingor och pasta kan Nyckelhålsmärkas, liksom magra chark- och mejeriprodukter.
Tallriksmodellen ger balans
För att få bra balans mellan olika näringsämnen kan du använda tallriksmodellen när du lägger upp på tallriken. Den visar lagom proportioner mellan de olika delarna.
Planerar du fler barn?
Även om det känns avlägset nu, kanske du så småningom börjar fundera på fler barn. När du kan tänkas bli gravid igen är det bra att börja med folsyratabletter. 400 mikrogram folsyra per dag minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. För att få effekt måste du börja cirka en månad innan du blir gravid.
Information från Livsmedelsverket