AdobeStock_470520719

Förbered kropp & sinne

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hur vi förbereder oss inför födandet ser olika ut. Valet görs utifrån den personlighet du har, men även från andra kvinnors berättelser och råd. Att ha en förståelse och kunskap om själva förlossningsförloppet kan vara till hjälp och ge en känsla av kontroll. När något är begripligt så blir det lättare att hantera, men du behöver inte läsa allt och gå på alla kurser. Ta reda på vad som finns och välj det som känns bra för dig. Reflektera sedan över den kunskap du har skaffat dig; hur tror du att du kommer att reagera både känslomässigt och fysiskt när du ska föda?

Barnmorskorna finns där för dig

Att våga utelämna sig i en situation som är så stark både känslomässigt och fysiskt som när man föder barn kan kännas svårt. Här handlar det om att ha förtroende för sin egen kropp och förmåga. Du måste få känna att du är den som är bäst på att föda ditt barn och att du får vara den du är. Samtidigt måste du ha förtroende för att alla som är med i rummet kommer att göra allt för att ge ett bra stöd och vara till hjälp, oavsett vad som händer. Som födande är du inte ensam, alla finns där för dig.

I slutet av graviditeten påverkas de flesta gravida kvinnor av hormoner. Många går in i en avslappnad sinnesstämning av att ”inte göra någonting”. Dina tankar vandrar fram och tillbaka; ”hur kommer det bli nu när jag ska bli mamma?” Eller om du har barn tidigare; ”kommer jag att kunna älska detta barn lika mycket som tidigare barn jag har?”.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.