När du upplever att du ammar väldigt ofta och mycket, är första frågan hur gammalt ditt barn är. Det är nämligen stor skillnad på råden till dig som har en alldeles nyfödd liten bebis och till dig som har ett lite äldre barn.
Det nyfödda barnet
De tre första dygnen när mjölken rinner till, suger barnet ofta väldigt mycket. Det får i sig den råmjölk som finns i brösten. Råmjölken/kolostrum, som inte alltid är synlig för blotta ögat, innehåller allt det barnet behöver och är rik på antikroppar och proteiner och andra nyttigheter för barnet.
Det friska fullgångna nyfödda barnet suger ofta direkt efter födseln och kan därefter sova mycket det första dygnet. Men de närmaste dygnen efter födelsen vill barnet suga minst åtta gånger per dygn och ofta betydligt mer. Det är vanligt att barnet suger oftare och mer på kvällarna, försök förbered dig på dagen genom att vila och ladda upp mat och dryck om möjligt.
Gör så här
- Erbjud barnet att amma på olika bröst (varva mellan brösten). När barnet släpper bröstet och somnar och vaknar till igen, så byter du bröst. Många gånger kan barnet amma ”fyra bröst” per mål. Exempel: Du börjar med ena bröstet, byter till det andra och tar en paus. Du kanske byter blöja och går tillbaka till det första bröstet (det tredje) och avslutar med en godnattslurk på det andra bröstet (fjärde). Tänk det som en "fyrarätters måltid".
- Låt barnet ligga mycket hud mot hud med fria luftvägar.
- Tänk på att när barnet suger stimulerar det till en ökad mjölkmängd – desto mer barnet suger, desto mer mjölk senare. Desto mindre barnet suger, desto mindre mjölk senare. Du kan se det som att barnet beställer mjölk genom att suga.
Många föräldrar upplever att det är svårt att veta om barnet får i sig tillräckligt med mat. När ett barn vill suga hela tiden och kissar och bajsar flera gånger per dag, handlar det sällan om magont. Det du som mamma kan göra att fortsätta amma på barnets signaler, vila och drick. Var närvarande och se vad barnet gör vid bröstet och utvärdera varje amning.
Tänk så här När du sitter där med ditt nyfödda barn vid bröstet mest hela tiden, kan du tänka på att det inte kommer vara så här hela amningsperioden. Ju mer tiden går ju mer kommer matningarna glesas ut. Ni kommer hitta en rutin som passar er. Tänk att det är så här en begränsad tid.
Det är några dagar/någon vecka nu precis i början som ditt barn vill äta väldigt ofta (sedan är ju alla barn olika) och ju mer barnet suger ju mer mjölk bildas/ju mer mjölk "beställer" barnet till senare.
Amning och närhet Barnet vill gärna ligga nära dig och din partner, kanske mest hela tiden till och med. Amning är inte bara mat utan även närhet och trygghet.
Alldeles nyss låg barnet inne i dig. Långt efter födseln behöver det mycket närhet. Du kan prova bärsjal redan från början, då ligger barnet nära dig och du har händerna fria.
Det lite äldre barnet
När barnet är lite äldre och du upplever att du ammar väldigt ofta kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam på hur barnet beter sig när det ligger vid bröstet och ammar.
Suger det aktivt? Ligger det och småsuger och kanske till och med somnar med bröstvårtan i munnen? Det går bra. Men om du upplever att så fort du tar bort barnet från bröstet så vaknar det och är hungrigt igen kanske du ska korta ner den tiden som barnet ligger och sover med bröstvårtan i munnen.
Låt barnet suga, men mer aktivt, genom att väcka upp barnet mellan matningen från de olika brösten, du kan erbjuda 1–4 bröst per mål.
Gör så här Du kan väcka barnet genom att hålla ditt finger i barnets hand (grip- och sugreflexen hör ihop) och på det sättet få barnet att suga igen. Det är helt normalt att barnet tar små pauser, låt den göra det, så att du inte för snabbt tar bort barnet från bröstet.
Ibland när du tar bort barnet från bröstet märker du att det fortfarande är hungrigt och vaknar direkt och vill suga mer. Då erbjuder du bröstet igen. Då är du mentalt förberedd på att måltiden inte är slut än. Men om du däremot tänker att nu har barnet ätit färdigt, nu ska jag gå och äta eller duscha eller vad du tänkt göra, kan det kännas jobbigare att börja amma igen.
Så ta alltid reda på om barnet är riktigt mätt, sen är det din tur att göra det du planerat.