Oroar du dig för att ditt underliv ska få en bristning under födseln? Du är inte ensam. Att känna liten eller större oro inför att det ska ske är vanligt. Vad som kan vara bra att tänka på är att kroppen har en oerhörd förmåga att läka, och att vården de senaste åren har arbetat framgångsrikt för att förebygga att bristningar ska ske. Andelen större bristningar har sjunkit sedan detta arbete initierades.
Här går vi igenom vad du själv kan göra för att förbereda kroppen under graviditeten samt vad barnmorskan kan göra under själva födseln.
Perinealmassage
En stor sammanställning av studier visar att perinealmassage minskar risken för att få en större bristning, eller att en perineotomi (klipp) behöver utföras under födseln. Anledningen antas vara att massagen förbereder muskler och vävnad så att de lättare kan töja sig då barnets huvud föds fram. Själva krysttiden förkortas också. Perinealmassage bidrar även till bättre läkning och mindre smärta efter själva födseln.
Det fina är att det är något du själv kan göra! Det enda du behöver är någon slags olja och dina fingrar. Rekommendationen är att börja 4-6 veckor innan beräknad födsel, gärna 1-2 gånger dagligen (eller i alla fall några gånger per vecka), ca 3-4 minuter vid varje tillfälle.
Perinealmassage - hur gör man?
- Börja med att tvätta händerna noggrant. Tänk på att vara försiktig under massagen om du har långa naglar, så att du inte rispar den känsliga vävnaden.
- Se till att hitta en bekväm position där du kan nå din mellangård. Du kan med fördel sitta på toaletten, eller bekvämt med stöd för ryggen i sängen eller soffan. Ibland kan det vara mer bekvämt att stå upp eller göra det medan du tar ett bad och låta det ena benet vila på badkarskanten. Testa dig fram till vad som känns bäst för just dig. Om du vill se mellangården medan du masserar går det bra att använda en handspegel.
- Använd en oparfymerad olja (olivolja, mandelolja, rapsolja eller solrosolja). Applicera den på dina tummar eller på slidmynningen och perineum - där du ska massera.
- För in en eller två tummar ungefär 2,5-4 cm in i slidan och töj försiktigt nedåt, mot anus, och även ut mot båda sidorna. Låt det stretcha lite utan att ta i för mycket. Det ska inte göra ont, däremot kan du uppleva en brännande känsla. Håll gärna stretchen 1-2 minuter.
- Massera sedan nedre delen av vaginan försiktigt. Du kan tänka dig att du masserar med din tumme/tummar som i ett “U” från slidbotten och lite uppåt/åt sidorna, där den nedre delen av u:et är mot anus. Massera totalt ca 3-4 minuter per gång. Har du ett ärr från en bristning sedan tidigare brukar det vara bra att lägga lite extra fokus på att massera platsen för ärret, då ärrvävnad har en tendens att vara lite stramare än den övriga huden.
Åtgärder som har stöd av forskningen att använda under födandet för att minska risken för en större bristning är:
- Långsamt framfödande, att du som föder får chans att lyssna in din kropps signaler och krysta på ett sätt som känns bra för dig.
- En förlossningsställning där du har det bekvämt och känner att du kan slappna av, och där barnmorskan har en god överblick av mellangården.
- Våta varma handdukar i mellangården och på blygdläpparna. Här kan man även fylla en undersökningshandske med ljummet vatten och hålla mot mellangården. Värmen är både smärtlindrande och gör så att blodförsörjningen i vävnaden ökar. En väl blodförsörjd vävnad blir mer elastisk, därmed minskar risken för en bristning.
- Massage av mellangården under själva krystningen. Här kan du ta med en egen olja om du vill. En del kliniker använder mandelolja eller vanlig babyolja.
- En bra kommunikation mellan barnmorskan och dig som föder.
- Perinealskydd/finska greppet. Det innebär att barnmorskan mot slutet av krystningen håller en hand på barnets huvud medan den andra handen används för att hålla ihop muskler och vävnad i mellangården. Det här används för att tillsammans med dig som föder bromsa upp krystningen under de sista värkarna innan barnet föds, allt för att vävnaden ska hinna tänja sig långsamt och på så sätt minska risken för en större bristning.
- Två barnmorskor inne på rummet under framfödandet av barnet. Tyvärr är detta inte möjligt på alla kliniker, det beror på bemanningen.
Om det finns tid, se till att du och barnmorskan har pratat ihop er innan det är dags att krysta, så att ni har gjort upp en gemensam plan. Har du frågor? Ta ansvar för att du ställer dem och får svar, så att du har kunskap om vad som ska ske. Då brukar det bli lättare att våga lyssna på kroppen och släppa fram barnet. Snart får du träffa ditt barn!
Källor
- Antenatal perineal massage benefits in reducing perineal trauma and postpartum morbidities: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32399905/
- The effect of two midwives during the second stage of labour to reduce severe perineal trauma (Oneplus): a multicentre, randomised controlled trial in Sweden, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35303474/
- https://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/att-forebygga-bristningar/skyddande-faktorer