natalia-blauth-1SS-XPiLFTQ-unsplash

Smärtans tre delar

Gudrun Abascal

ByGudrun Abascal

Barnmorska

Den biologiska smärtan handlar om smärtreceptorer, nervbanor, kroppens vävnader, barnets storlek och så vidare. När kroppens vävnader utsätts för skada eller stark påfrestning aktiveras smärtcellerna och skickar smärtimpulser till hjärnan. När impulsen når hjärnan uppfattar vi smärtan.

Den känslomässiga smärtan: Vad väcker smärtan för känslor? Är det något jag blir rädd för eller hjälper den mig att föda mitt barn. Här bestämmer kvinnan själv hur hon ska tänka. Men utan stöd från partnern och andra i rummet kan det i vissa lägen vara svårt att ha ett positivt förhållningssätt.

Den värderande smärtan: Är den farlig eller kan jag tänka att desto mer det gör ont ju närmare är jag mitt barn. Mellan värkarna finns det alltid en paus. Du kommer behöva bli påmind om att smärtan inte är farlig och att det finns ett slut på den; vilket är när barnet föds.

När det gäller den känslomässiga tillsammans med den värderande smärtan är förhållningssättet och stödet från personal samt partner oerhört viktigt.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.