kuddar_i_massor_edit

Sovställning under graviditeten

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Först och främst, går det ens att sova bekvämt i slutet av graviditeten? Kan man sitta upp och sova? Hur många kuddar behövs egentligen?

Blodflödet förändras under graviditeten

Under graviditeten förändras ditt blodflöde och blodvolymen ökar. I takt med att livmodern och barnet växer ökar trycket på blodkärlen. Det här kan bli tydligt när du ligger på rygg, då trycket ökar på ett specifikt kärl i ryggen som heter vena cava. Det kan leda till att du kan känna dig yr, illamående och får blodtrycksfall, i värsta fall kan du svimma. Det här kan även påverka blodcirkulationen till graviditeten och barnet. Fenomenet går över så fort du ändrar position och trycket på kärlen lättar. Vi vet att blodtillförseln till graviditeten, barnet och dig optimeras om du ligger på vänster sida.

När vi sover ligger vi inte helt stilla utan byter ofta ställning i sömnen. Det här sköter ofta sig själv. Mår du bra när du sover på rygg är det alltså helt okej, men sannolikt kommer det inte att vara bekvämt att sova på rygg i slutet av graviditeten.

Studier på ryggläge och barnet i livmodern

Några studier finns där man tittat på kvinnors sovställning och huruvida det skulle kunna påverka barnet i livmodern. Ryggläge kan eventuellt vara förknippat med ökad risk för barnet i livmodern. Till att börja med måste vi komma ihåg att risken för vena cava syndrom är mycket liten och att risken för att det skulle påverka barnet ännu mindre, men någon form av samband verkar finnas. Det konstaterades också att mer forskning kring ämnet behövs innan man ändrar några rekommendationer eller riktlinjer. I vissa länder, till exempel Storbritannien och Nya Zeeland, har man ändrat rekommendationer kring sovställning hos gravida i tredje trimestern till att somna på vänster sida, att vända sig till vänster sida om man vaknar på rygg och att ligga på vänster sida om man vilar under dagen.

Din sömn i slutet av graviditeten är antagligen redan påverkad och en sovställning som är bekväm är svår att hitta ändå. Vikten av vila och sömn kan vara avgörande. Generellt sett vill jag säga: försök att hitta en bekväm ställning, använd kuddar. Vänster sida brukar vara mest bekväm, kanske bara med en liten kudde under höger sida av rygge, så att gravidmagen tippas lite. Du behöver inte ligga helt på sidan. Vaknar du däremot på rygg efter en god natts sömn finns ingen orsak till oro.

Källor

  • McCowan LME, Thompson JMD, Cronin RS, Li M, Stacey T, Stone PR, Lawton BA, Ekeroma AJ, Mitchell EA. Going to sleep in the supine position is a modifiable risk factor for late pregnancy stillbirth; Findings from the New Zealand multicentre stillbirth case-control study. PLoS One. 2017 Jun 13;12(6):e0179396. doi: 10.1371/journal.pone.0179396. PMID: 28609468; PMCID: PMC5469491.
  • Warland J, Dorrian J. Accuracy of self-reported sleep position in late shall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.