AdobeStock 289127021

Smärtlindring efter att barnet är fött

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ibland kan barnmorskan behöva åtgärda en bristning som uppstått i samband med födandet. Du kan i det här skedet vara extremt känslig för beröring i underlivet. Om du inte blöder från bristningen avvaktar man med att sy den tills du känner dig beredd.

Barnmorskan kan med bedövningsspray eller lokalbedövningsmedel göra så att det inte blir så smärtsamt när hon syr. Vilken typ av bedövning hon använder är beroende av var bristningen uppstått. Även om det inte är smärtsamt är det för de flesta förenat med obehag när barnmorskan åtgärdar bristningen.

Smärtlindring mot eftervärkar kan ske på olika sätt. Smärtstillande läkemedel får du vanligtvis i tablettform men också vid svåra smärtor med hjälp av injektioner. Många har också haft god lindring av TENS, akupunktur, sterila kvaddlar, värme och kyla.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.