Barnet

Barnet

Tävlingen är nu avgjord för de miljontals spermier som ville komma först till ägget. En av spermierna har tagit sig in i ägget – ni är med barn! Det befruktade ägget färdas nu ner till livmodern via en av äggledarna. Det som snart kommer att bli ett barn är en anhopning av celler som kallas för morula. Morulan suger upp vätska och liknar snart en liten bubbla.
Inside the uterus fertilisation
Mamma

Mamma

Vanligtvis sker ägglossning en gång i månaden, ca 14 dagar efter mensens första dag. Ägglossning innebär att ett (eller ibland fler än ett) ägg frigörs från äggstocken som sedan fångas upp av äggledarens tratt. Vid samlag töms några milliliter (ml) sädesvätska som innehåller flera 100 miljoner spermier. De börjar genast simma via slidan upp till livmodertappen och sedan in i livmodern och därefter ut i äggledarna för att komma först fram till det mogna ägget. Har du tagit ägglossningstest som visat positivt för ägglossning så har du ganska bra koll på ungefär när du borde blivit befruktad.

Bara en spermie kan befrukta ägget Av de flera 100 miljoner spermierna är det bara några 100-tal som når hela vägen fram till ägget. Men bara en enda spermie kan befrukta ägget. Den vinnande spermien tränger in i äggcellen. Så fort som ägget är befruktat förändras ytan på det befruktade ägget så att inga fler spermier kan tränga in.

Väl inne i ägget tappar spermien sin svans, spermiens kärna träffar äggets kärna och smälter samman och bildar en cell. Sammansmältning sker bara några timmar efter själva befruktningstillfället.

En del blir med barn med hjälp av så kallad assisterad befruktning, som utförs delvis utanför kroppen, såsom exempelvis provrörsbefruktning (IVF) och insemination.

Om ägget delar på sig Det händer att ett befruktat ägg delar på sig så att det blir enäggstvillingar, eller så kan två ägg bli befruktade av varsin spermie och då blir det tvåäggstvillingar. Det kan också hända att fler än två ägg blir befruktade av varsin spermie, men det är mycket ovanligt. Då blir det i så fall trillingar eller fyrlingar.

Hur räknas graviditetsveckor? Du har säkert koll på det här från de tidigare gångerna du väntade barn, men vi friskar gärna upp ditt minne. För att ta reda på vilken graviditetsvecka du är i räknar du dina graviditetsveckor från första dagen av din senaste menstruation. Även om man brukar säga att en graviditet pågår cirka 40 veckor (280 dagar) är du tekniskt sett vanligtvis gravid ”endast” i 38 veckor (266 dagar). Hur kan det komma sig? Jo, eftersom det är först vid ägglossningen (14 dagar efter senaste mensens första dag) som befruktningen alltså sker. Det betyder att du redan är 2 veckor in i din graviditet när spermien träffar ägget.

Vi hjälper dig att hålla koll på vilken vecka du är i om du skrivit in rätt datum för senaste mensen första dag, alternativt datumet för embryotransfer om du gjort en IVF. Datum för beräknad födsel kan korrigeras några dagar hit eller dit när du gör det första ultraljudet. Då kan du enkelt uppdatera det i appen.

Fostret är extra känsligt under de första veckorna Från den dagen du vet om att du är med barn är det viktigt att du helt avstår från alkohol, nikotin och droger. Äter du receptbelagda läkemedel behöver du konsultera din läkare för att säkerställa att du kan fortsätta att äta just det preparatet. Om du ännu inte säkert vet om att du är med barn, eller om du försöker bli med barn, är det även bra att avstå från alkohol, nikotin och droger. Detta eftersom fostret är extra känsligt under graviditetens första veckor, då alla organen bildas.

Folsyra Rekommendationen är att äta 400 mikrogram folsyra per dag, eftersom det minskar risken för bland annat ryggmärgsbråck hos fostret. Börja gärna med folsyran redan några månader innan önskad graviditet.

US introduction 900x600
Partner

Partner

Grattis! Du ska bli förälder, men du vet det inte än. Sällan blir matematiken så abstrakt som när det kommer till beräkning av graviditetslängd. De första veckorna existerar graviditeten endast möjligen som en framtidsförhoppning, ändå har graviditetsräkningen redan börjat ticka. Man räknar nämligen från sista mensens första dag. När man får beskedet brukar den som väntar barn vara i minst vecka 4.

Befruktningen Av ägget kan ske både utanför och inuti kroppen. Sker den utanför kallas det för IVF, in vitro fertilisering, vilket betyder att ägget blivit befruktat av en spermie i en glasbehållare. Men om den sker inne i kroppen efter ett heterosexuellt samlag eller en insemination av spermier är det det här som sker... Under slutet av andra eller början av tredje veckan efter senaste mensen gav sig tiotals, eller till och med hundratals miljoner spermier iväg på en 15–18 centimeter lång tur från slidan genom livmoderhalsen, vidare in i livmodern och sedan upp genom äggledaren på sin färd mot ägget. Vid ägglossningen flöt ett glasklart sekret ut genom livmodermunnen, som gav spermierna en snitslad bana. Sedan kunde befruktningen av ägget fullbordas, kvinnans och mannens arvsanlag möttes och det befruktade ägget började dela på sig.

Efter en veckas delning har ägget blivit en 0,15 millimeter stor klump, en morula, som vandrar genom äggledaren mot livmodern. Hypofysen, kroppens viktigaste hormonproducerande körtel, meddelar att det inte behövs någon mens inom överskådlig tid. Hormonet hCG bildas för att graviditeten ska bevaras, vilket är samma hormon som senare ger utslag på graviditetstestet, men ännu är nivåerna för låga för att man ska få ett positivt provsvar.

Vissa som väntar barn kan känna av illamående, förändrad aptit och ökad trötthet så tidigt som i vecka 3 på grund av de stigande hormonnivåerna, men det är ovanligt.

Läs mer om andra trimestrar: