Barnet
Barnet är nu cirka 6,5 cm långt från huvud till stjärt och är inne i en kraftig tillväxtfas. De inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på alla sina leder. Ögonbryn börjar framträda och det börjar växa hår på huvudet. Med en doptone (hjärtljudsmonitor) mot magen går det att lyssna på barnets hjärta.
Som en förberedelse för livet utanför livmodern tränar barnet nu in- och utandning och fyller lungorna med fostervatten. I sin vattenfyllda värld använder dock barnet inte sina lungor för att förse sig med syre, utan den får det direkt från mammans blod via navelsträngen och moderkakan.
Barnet får all sin näring från moderkakan. Moderkakan producerar även hormoner som är viktiga för graviditeten.
Mamma
Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hy ser bättre och slätare ut. Många upplever också att håret förändras under graviditeten – det kan upplevas som tjockare och blankare. För andra är det precis tvärtom; håret blir frissigt och mer svårskött.
Färga håret under graviditeten När det kommer till att färga håret under graviditeten finns det i dagsläget inga restriktioner, även om det inte hundraprocentigt går att utesluta att kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och påverka graviditeten eller barnet. Graviditetshormonerna kan också få håret att reagera annorlunda på färgningen, så det kan hända att du får ett annat resultat än du räknat med.
Om du har en negativ tidigare erfarenhet Har du en dålig erfarenhet i bagaget från att vänta och föda barn så kan det dra igång oro och rädsla inför hur det ska bli den här gången. Prata med din barnmorska eller läkare och gör tidigt upp en plan så att du kan känna dig så lugn och trygg som det bara går. Kanske är det värt att lägga mer tid på födselförberedelser den här gången, eller förbereda dig på något annat sätt. Ofta blir det lite lättare att förbereda sig när du nu vet vad det innebär att föda eller hur det går till vid en kejsarfödsel.
Tidigare kejsarfödsel eller stor bristning Har du en kejsarfödsel i bagaget, eller om du fick en stor bristning när du födde förra gången, kommer du att diskutera med barnmorska eller läkare på mödravården vilket som är det bästa sättet att föda på den här gången. De i sin tur sänder en remiss till förlossningskliniken där man gör en förlossningsplanering och fattar beslut om förlossningssätt.
Om du väntar tvillingar Det är vanligt att man känner sig lite extra orolig när man väntar tvillingar. Det är för de allra flesta en stor omställning att få reda på att man väntar ett barn och kanske ännu mer när man väntar två på samma gång. Var snäll mot dig själv och tillåt de känslor du har. Prata med din barnmorska om hur du känner. Ni kommer att träffas oftare under graviditeten än om du hade väntat ett barn då det är fler och tätare kontroller när man väntar två.
Partner
Kan man ha sex under graviditeten? Det kan man absolut!
Först och främst: det är inte farligt att ha sex i väntans tider. Det kan vara ett alldeles utmärkt tidsfördriv, som får er att både slappna av och svetsas samman ytterligare. Om bägge är sugna och om graviditeten är utan komplikationer, så kan man ha hur mycket sex man vill utan fara för fostret - även vaginala samlag.
Fostret är ordentligt insvept i fosterhinnor och fostervatten. Högst upp i slidan sitter livmodertappen som dessutom är förseglad med en slempropp som hindrar bakterier och sperma från att ta sig in.
Bara i särskilda fall behöver man undvika samlag. Om den som väntar barn blöder från slidan, har en moderkaka som täcker öppningen till livmoderhalsen eller om det finns risk för att förlossningen startar för tidigt, till exempel.
Sexlusten kan förändras Det är också bra att veta att sexlusten kan förändras under graviditeten (för båda parter). En del får ökad lust, medan andra tappar den helt. Som partner får man vara lyhörd och lyssna in vad den som bär barnet känner. Undvik att lägga ytterligare press om lusten inte finns där.
Under graviditeten ökar blodtillförseln i hela underlivet och i klitoris. De fysiska förändringarna ger ökad lubrikation och kraftigare orgasmer. Brösten kan bli både större och känsligare. För vissa gör det att sex känns extra härligt medan andra kan tycka att den extra känsligheten mest gör att det känns obehagligt.
Närhet och gos är bra, det gör att ”må-bra-hormonet” oxytocin utsöndras. Det kan öka välbefinnandet plus att ni kommer varandra närmare. Känner man inte för att ha sex kan man istället gosa, pussas och kramas - oxytocinet utsöndras vid alla typer av beröring.