Barnet

Barnet

Embryot är nu 3 veckor gammalt och har huvud och bål. Ett anlag till hjärnan börjar växa fram.

22–23 dagar efter befruktningen börjar hjärtat – som inte är större än ett vallmofrö – att slå för egen kraft. Vid det hät laget slår det ungefär 80-85 slag per minut.

Små arm- och benanlag börjar också växa fram, och i slutet av den sjätte veckan börjar blodomloppet att fungera. Käken och munnen utvecklas och det finns tio tandanlag i båda käkarna. Det går nu att urskilja ögon, mun och näsa.

Inside the uterus fertilisation
Mamma

Mamma

Nu är nivåerna av hCG (humant koriongonadotropin), ett hormon som utsöndras när du blir med barn, så pass höga att det är vanligt att gravidsymtom börjat ge sig tillkänna.

Att må illa på morgonen, så kallat morgonillamående, är inte ovanligt. Att just må illa är ett av de vanligaste graviditetsbesvären. Ofta känner man av symtomen tidigare när man redan har väntat barn förut. Du kanske upplever den här graviditeten helt annorlunda från förra gången. Ingen graviditet är den andra lik så den här gången kan du uppleva både ett mildare eller ett värre illamående än du gjorde förra gången.

Det kan vara allt från ett lätt och subtilt illamående till att du mår så illa att du behöver kräkas kanske en eller flera gånger om dagen under en tid. Är du extra luktkänslig så kan till exempel dofterna när du lagar mat trigga igång illamående. Att äta lite och ofta kan hjälpa. Symtomen är oftast värst i veckorna 7–10 för att sedan mildras eller helt försvinna runt vecka 12-14.

Extremt gravidillamående Det är ovanligt men ibland så fortsätter illamåendet och kräkningarna under hela graviditeten och då kallas det för extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Då behöver man oftast läggas in på sjukhus något eller flera dygn för att få vätska och näring som intravenöst dropp för att inte bli uttorkad. Det finns en liten ökad risk att få det även den här graviditeten om du led av det vid någon av dina tidigare graviditeter.

Rådgör med din barnmorska eller läkare om du mår så illa att du upplever att det påverkar ditt allmäntillstånd. Det finns bra receptfria läkemedel men fråga alltid din barnmorska eller läkare om råd innan du tar läkemedel mot gravidillamående.

Svullna och ömma bröst Ett annat vanligt tidigt graviditetstecken är att dina bröst blir svullna och ömma. Det beror på att de körtlar som ska producera mjölk stimuleras av hormoner och får brösten att förändras och bli större. Här är det framförallt det kvinnliga könshormonet östrogen som står för förändringen av bröstvävnad och körtlar. Att ha en riktigt skön BH med bra stöd kan hjälpa.

Andfåddhet och trög mage Att känna sig andfådd, som om du skulle ha riktigt dålig kondition, är något som många upplever när de väntar barn. Det beror på hormonella omställningar samt den ökade blodmängden. Dessa förändringar gör att pulsen går upp och att du lättare blir andfådd.

Din mage kan också kännas uppsvälld och gasig, på grund av de förhöjda halterna av hormonet progesteron. Du kan även känna dig trög i magen. Att dricka mycket vatten, motionera och äta exempelvis torkade aprikoser kan vara till hjälp om du blir hård i magen. Det är inte ovanligt att magen växer snabbare efter flera graviditeter och du kanske redan nu har svårt att få igen knappen på byxorna.

Pregnancy week 6 Mother beige
Partner

Partner

Embryot är nu cirka 2–4 millimeter. När man mäter embryots längd räknar man från huvud till stjärt. Benen syns inte än, men även när de har vuxit fram är de böjda och svåra att mäta.

Som partner kan det kännas en smula svårgreppbart att vänta barn. Det största man någonsin varit med om pågår just nu i en annan persons kropp. Ibland kan man som partner få lite dåligt samvete över att man kanske inte upplever de första veckorna lika omvälvande som bär på barnet. Men det är inget konstigt att det är svårare för dig att faktiskt förstå att ni väntar barn. Du känner det ju inte i din kropp på samma sätt som den som bär barnet.

En tid med många känslor Det är också vanligt för den som är gravid och dig som partner att känna ett brett spektra av känslor i samband med ett graviditetsbesked. Givetvis glädje och förväntan, men kanske också oro och ifrågasättande. Det är en naturlig reaktion när man står inför en stor förändring i livet.

Att läsa texterna här i Preglife kan göra att det känns mer verkligt. Även att läsa böcker om graviditet och föräldrarskap kan hjälpa, och att prata med din gravida partner om upplevelsen av att vara gravid.

Läs mer om andra trimestrar: