Barnet
Barnet är nu cirka 4 cm långt från huvud till stjärt. Barnet ser mer och mer ut som en liten människa – huvudet blir rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat på sig. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen.
Barnet kan nu svälja fostervatten, vilket kan leda till att det får hicka.
Matsmältningssystemet klarar att tillgodogöra sig socker (glukos) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet. Allt det som mamman äter och dricker går över till barnet via moderkakan.
Mamma
Nu kan ditt illamående börja avta eller så kan det hänga kvar några veckor till. Om det börjar avta så brukar det kännas som om man får livet åter, en av de små milstolparna att fira i resan mot att äntligen möta lillasyster eller lillebror.
Viktuppgång En vanlig viktökning är cirka 1-5 kg men har du haft mycket illamående och kräkningar kan du faktiskt ha gått ner i vikt istället. Det är vanligtvis ingenting man behöver oroa sig för – väg dig på ditt barnmorskebesök och tala med din barnmorska om det.
Viktuppgång när man väntar barn är individuell och några av orsakerna till viktuppgången är: det växande barnet i livmodern, den växande moderkakan, en ökad bröstvävnad, en större blodvolym och en ökad fettvävnad generellt i kroppen.
KUB Kring den här perioden kan du få frågan om du vill göra ett KUB-test. Valde du att ta testet vid förra graviditeterna eller inte? Att ta provet är helt frivilligt. En liten uppfräschning av terminologin; KUB är ett kombinerat ultraljud och blodprov som görs på den blivande mamman i slutet av trimester 1. KUB är en metod för riskbedömning – en beräkning av hur stor eller liten sannolikhet det är att fostret har en kromosomavvikelse. KUB ger med andra ord inget svar på om barnet har en kromosomavvikelse eller inte.
Testet erbjuds om det finns ökad risk för kromosomavvikelser – som när kvinnan är över 35 år, eller om det finns indikation om särskild risk. KUB är riskfritt för både mamma och barnet och helt frivilligt. Visar testet på en förhöjd risk kan man gå vidare och göra fler analyser; fostervattenprov, moderkaksprov eller NIPT är de alternativ som finns för fortsatt utredning.
Vaccin Från och med denna vecka rekommenderar Folkhälsomyndigheten dig som gravid att vaccineras mot Covid-19 samt säsongsinfluensa (influensasäsong: november-februari). Detta för att skydda både dig och barnet du väntar. Glöm inte att boka din tid hos närmsta vaccinations- eller vårdcentral. Vaccinet är rekommenderat från vecka 12, men beroende på vilken region du bor i kan det variera när vaccinet finns tillgängligt. I vissa regioner erbjuds det enbart under det som identifierats som en “riskperiod”.
Partner
Nu kan det vara läge att plocka fram (den alkoholfria) champagnen. När den här veckan når sitt slut har missfallsrisken gått ned dramatiskt. Det är under de 12 första veckorna som 90 % av alla missfall sker, så nu har ni passerat en stor milstolpe. Det är nu många börjar lätta på hemlighetsmakeriet och berätta för omgivningen om den glada nyheten.
Det finns foster som redan så här tidigt suger på tummen eller kliar sig på näsan. Fostret kan nu även reagera på tryck mot magen med sparkar. Kraftutväxlingen är ännu ganska blygsam och sparkarna kan varken uppfattas av din partner eller av dig.
En graviditet handlar mycket om förändring. Kroppen ställer om sig för att härbärgera och föda ett barn och under den tiden ska de blivande föräldrarna förhoppningsvis hinna ställa in sig på vad som väntar.
Inte ert första barn? Kanske känner ni igen er i följande:
Vecka 4–6: Tiden då man långsamt inser att mensen uteblir, och att ni ska få ett barn.
Vecka 6–12: Den som bär barnet mår ofta dåligt i form av trötthet, illamående och värkande bröst.
Vecka 13–28: Den gyllene tiden i mitten av graviditeten. Krafterna återvänder och illamåendet brukar gå över.
Vecka 29–40: Den sista tiden. Magen är stor. Den gravida kan känna sig otymplig och trött. Det blir svårare att hitta en bekväm sovställning. Luftvägarna är mer svullna vilket kan göra att din partner snarkar. Ni kan känna ert barns sparkar och buffande utanpå magen. Det kan kännas som att tiden börjar gå fortare och att man blir stressad över allt man vill hinna färdigt med före nedkomst. Tillvaron känns allt mer pirrig. Snart ska ni få träffa ert barn för första gången.
Kanske vill ni även föra dagbok under graviditeten och skriva om era upplevelser. Det kan vara roligt att kunna gå tillbaka och minnas med varandra längre fram och på sikt även med den nya familjemedlemmen.
Klicka på Dagbok/Bilder i menyn för att göra det direkt i appen.
Barnmorskan tipsar Från och med denna vecka rekommenderar Folkhälsomyndigheten den som är gravid att vaccineras mot Covid-19 samt säsongsinfluensa (influensasäsong: november-februari). Detta för att skydda både den gravida och barnet. Glöm inte att boka tid hos närmsta vaccinations- eller vårdcentral. Vaccinet är rekommenderat från vecka 12, men beroende på vilken region ni bor i kan det variera när vaccinet finns tillgängligt. I vissa regioner erbjuds det enbart under det som identifierats som en “riskperiod”.