Barnet
Embryot är nu 5 veckor gammalt och är ungefär 1 cm långt från huvud till stjärt.
Ögon, öron och näsborrar har bildats, och de flesta inre organ har fått sin grundläggande form, som hjärta, hjärna, lungor och njurar. Dessutom har hjärtats kapacitet förbättrats.
Skelettet i armar och ben hårdnar och växer betydligt på längden. Lederna i kroppen börjar bildas, och ett par yttre hudveck bildar de yttre könsorganen. I det här stadiet är de likadana hos pojkar och flickor.
Mamma
Embryot i din livmoder växer för varje dag som går. Nu kan man se hjärtat slå vid en ultraljudsundersökning. Hjärtfrekvensen är snabb - runt 140-160 slag per minut. Din mage kan kännas lite svullen – kanske sitter byxorna lite tightare i midjan? Kanske har du börjat må rejält illa?
Håll koll på dina flytningar Under den här perioden är det möjligt att du har en mjölkig flytning från slidan. Det är fullt normalt så länge det inte kliar eller luktar starkt, då kan det vara tecken på en bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos innebär en obalans i slidan och uppstår då de normala mjölksyrabakterierna har ersatts av andra bakterier, vilket ofta medför klåda, sveda och rejält illaluktande flytningar, doften är karaktäristisk och beskrivs ofta som att det luktar som ”rutten fisk” - den går liksom inte att missa. Den bakteriella vaginosen läker för det mesta ut spontant men kan ibland behöva behandlas med vagitorier/salva eller med antibiotika. Infektionen går inte över till barnet i livmodern.
Inskrivningssamtalet närmar sig Runt vecka 8-12 sker ofta det första inskrivningssamtalet på Barnmorskemottagningen. Nu får du träffa den barnmorska som kommer att följa dig under den här graviditeten. Förutom information om vad som händer under graviditeten tar man så kallade graviditet screenings blodprover där man tittar på om du har antikroppar mot röda hund. Utöver röda hund tas prover för; HIV, syfilis och gulsot. Din urin kommer att kontrolleras på socker och äggvita, för att se så att du inte utvecklar graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning. Har du lidit av det vid någon av dina tidigare graviditeter kommer du att kollas lite extra noga under den här graviditeten. Dessutom får du information om fosterdiagnostik, råd kring kost, alkohol, nikotin och motion – samt vilka kurser man kan ta för att förbereda sig inför förlossningen.
I vissa delar av Sverige kan du själv välja vilken mottagning du går till, på andra platser tilldelas du en. Besöken är kostnadsfria, men debiteras i vissa landsting om du uteblir. Om du är fullt frisk så är det oftast färre besök nu när du väntar barn igen, jämfört med första gången du var med barn.
Har du en mindre bra erfarenhet i bagaget från att vänta och föda barn så kan det dra igång oro och rädsla inför hur det ska bli den här gången. Prata med barnmorska eller läkare och gör tidigt upp en plan så att du kan känna dig lugn och trygg.
Vaccin När det gäller de vaccin som Folkhälsomyndigheten rekommenderar är det både för din och ditt barns hälsas skull som du rekommenderas att ta dem. När du ska vaccineras beror på vilken graviditetsvecka du befinner dig i. I vår vaccinationsguide hittar du all information du behöver kring vaccin, rekommendationer och sjukdomar.
Om du väntar tvillingar Om du väntar fler än ett barn är det vanligt att tidigt få fler och tydligare graviditetssymtom. Det beror på att dina nivåer av graviditetshormonet hCG är extra förhöjda. Det är bland annat därför du kommer att ha tätare kontroller av ditt blodtryck och blodsocker på barnmorskemottagningen. Du kommer även att få göra en så kallad glukosbelastning för att se hur din kropp klarar av att reglera högt blodsocker.
Partner
Embryot ser nu allt mer ut som en liten människa!
- Munnen syns och inner- och ytterörat växer fram.
- I slutet av veckan syns fingrar och tår.
- Man kan redan registrera aktivitet i hjärnan.
- Nässpetsen syns också.
Din partner kan lätt bli andfådd. Det beror på att blodcirkulationen har ökat. Redan nu kan kläderna kännas tighta, trots att det kan dröja ett tag till innan gravidbulan syns. Det kanske är dags att låna ut lite av dina kläder (om du är den större av er) eller uppdatera garderboen med mer rymliga kläder.
Kanske börjar du nu också märka att din partner känner avsmak för vissa typer av mat och drycker? Det är kroppens finurliga sätt att skydda det växande barnet. Du kan bli tvungen att anpassa matlagningen efter de nya förutsättningarna. Ta reda på vad som funkar och inte funkar.
Det börjar även bli dags för det första besöket hos barnmorskan – en riktig milstolpe! Passa på att fråga om allt du undrar över.
Barnmorskan tipsar Studier pekar på att så många som 10 % av de som burit barnet kan lida av ätstörningar. Det kan skapa stor oro för dig som partner. Läs gärna vår artikel om ätstörningar och hur du som partner kan tänka och göra.
När det gäller de vaccin som Folkhälsomyndigheten rekommenderar är det både för den gravida och barnets hälsas skull som man rekommenderas att ta dem. När den gravida ska vaccineras beror på vilken graviditetsvecka hon befinner sig i. I vår vaccinationsguide hittar ni all information ni behöver kring vaccin, rekommendationer och sjukdomar.