
Barnet
Embryonalperioden är över och embryot kallas från och med nu för foster (vi refererar till det som barnet). Barnet är nu cirka 2,5 cm långt från huvud till stjärt, och en mycket intensiv utveckling av nervcellerna sker nu. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att ana fingrar och tår. Tjugo små tandanlag bildas i tandköttet.
I den hinnsäck som barnet befinner sig i finns nu cirka 100 ml fostervatten. Fostervattnet finns till för att barnet ska kunna röra sig och träna armar och ben. Vattnet är också isolerande och hjälper barnet att hålla en jämn temperatur, samt skyddar mot stötar. Dessutom är det en näringskälla för barnet.
Fostervattnet produceras i fosterhinnorna och hela mängden fostervatten förnyas under loppet av 24 timmar. Normalt finns det upp mot en liter fostervatten i slutet av en graviditet.

Mamma
Du kan lätt bli upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall, vilket beror på graviditetshormonerna. Även naturlig oro över graviditeten och moderskapet kan göra att humöret varierar ytterligare. Det är vanligt att vara väldigt trött på kvällen och att behöva gå och lägga sig tidigt.
Brösten kan ha blivit större och kanske behöver du en större behå – det kan vara skönt med en fast behå som ger ordentligt med stöd. Brösten är oftast som ömmast under den här första halvan av graviditeten.
Om du inte redan äter vitamin- och mineraltillskott kan det vara bra att börja med det nu, eventuellt även ett järntillskott.
Det börjar också bli dags att vaccinera sig mot Covid-19 och säsongsinfluensa. Eftersom gravida har en förhöjd risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av Covid-19 eller säsongsinfluensa rekommenderas alla gravida att vaccineras mot de båda virussjukdomarna.
Boka en tid, som infaller efter att du gått in i vecka 13, hos en vaccinations- eller vårdcentral för att skydda både dig och ditt barn.
Tänk gärna också på att inviga din partner och barn du eventuellt redan har i de förändringar du upplever. Det är förmodligen viktigt för dem att få känna sig delaktiga, och ju mer inkluderande du är desto lättare är det också för dem att stötta dig.
Om du väntar tvillingar När man väntar tvillingar är det vanligt att man samlar på sig mer vätska än när man väntar ett barn. Det här i kombination med att din blodvolym ökar gör att dina njurar får jobba lite hårdare och du kommer att behöva gå och kissa oftare än vanligt. Börja gärna använda stödstrumpor tidigt i graviditeten då stödstrumpor hjälper dina ben att vara mindre svullna.

Partner
Nu är alla organ på plats, även om det dröjer innan de fungerar fullt ut. Ett känsligt utvecklingsstadium har avklarats, och nu ska embryot fortsätta att växa och mogna. Det kan redan röra huvud, armar och ben och reagerar på beröring. Om man buffar på magen kan den lilla flytta på sig för att få lugn och ro. Embryot ser ut som en perfekt liten bebis, om än med ett väldigt stort huvud.
Det kan kännas som att första trimestern går oerhört långsamt. Ofta längtar man som partner efter att graviditeten ska bli mer etablerad och att missfallsrisken ska minska. Efter vecka 12 är det ovanligt med missfall.
Overkligt i början Det kan kännas märkligt att det mest betydelsefulla man någonsin varit med om händer någon annanstans, i en annan kropp, och man känner varken när graviditetssymtomen är påtagliga eller när de är oroväckande svaga. Prata om upplevelen med din partner.
Ju längre graviditeten fortskrider desto mer konkret brukar den kännas. Någon gång i andra trimestern börjar gravidmagen synas, man får se bebisen på rutinultraljudet, och i slutet av graviditeten kan man känna sitt barns buffar och sparkar utanpå magen.
Barnmorskan tipsar Snart är det dags för den gravida att vaccinera sig mot Covid-19 och säsongsinfluensa. Eftersom gravida har en förhöjd risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av Covid-19 eller säsongsinfluensa rekommenderas alla gravida att vaccineras mot de båda virussjukdomarna.
Boka en tid, som infaller efter att ni gått in i vecka 12, hos en vaccinations- eller vårdcentral för att skydda både den gravida och barnet. Vaccinet är rekommenderat från vecka 12, men beroende på vilken region ni bor i kan det variera när vaccinet finns tillgängligt. I vissa regioner erbjuds det enbart under det som identifierats som en “riskperiod”.