Barnet

Barnet

Barnet är nu cirka 8 cm långt mellan huvud och stjärt. Fostervattnet som finns runt barnet leder ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta den blivande mammans röst och hjärtslag.

Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet, och har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment.

Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar också täckas av lanugohår vilket är mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Pregnancy Week 15 Baby Beige
Mamma

Mamma

Du har nu gått in i graviditetens andra tredjedel – den andra trimestern. Graviditetsillamående brukar för de allra flesta ha klingat av nu. Kanske är det så att du till och med börjar må riktigt bra nu? Härligt i så fall!

100 gyllene dagarna Många upplever den andra trimestern som den allra bästa delen av graviditeten och ibland kallas den här delen för de ”100 gyllene dagarna”. Mår du fortfarande illa eller har andra besvär känns dagarna kanske långt ifrån gyllene. Det här med att vänta barn är inte rättvist; för en del är det härligt och för andra precis motsatsen och ingen graviditet är den andra lik.

Känner du dig väldigt gravid? När du har väntat barn förut så är det vanligt att du redan nu kan känna dig ”rejält” gravid. Många upplever också att det blir lite tyngre och lite jobbigare för varje gång man väntar barn. Har man fler barn hemma sedan innan blir det också svårare att få chans till vila och återhämtning. Kanske finns det möjlighet till mer hjälp och avlastning från vänner och familj under den här tiden?

Graviditetssymtom Det händer en massa saker i kroppen och ditt hjärta har nu 20 % högre kapacitet än när du inte är med barn - allt för att klara det ökade behovet av syre till dig och barnet. Ditt hjärta slår också lite snabbare än vanligt, från cirka 70-75 slag per minut innan du blev med barn, till cirka 85-90 slag per minut i slutet av din graviditet. Blodvolymen fortsätter att öka under hela graviditeten. Det här kan göra att du känner dig lite mer andfådd än vanligt.

Att känna sig andfådd eller “flåsig”, som om du skulle ha riktigt dålig kondition, är något som många upplever när de väntar barn. Belastningen på alla organ ökar på grund av graviditeten, din kropp håller ju på och skapar en ny liten människa! Under graviditeten produceras minst en liter extra blod vilket gör att hjärtat måste arbeta snabbare för att pumpa runt blodet i din kropp, vilket i sin tur ger en ökad puls. Ökad puls gör att du behöver andas lite snabbare.

Barnet behöver syre En annan anledning till andfåddheten är att ditt barn i livmodern behöver syre. Syret till ditt barn går via ditt blod till moderkakan, placenta, där det ”lämnas av”. Där hämtar barnets blodomlopp upp nytt syre som via navelsträngen förs till barnet. Det är oerhört fiffigt uttänkt.

Känner du dig överdrivet andfådd behöver du prata med din barnmorska eller läkare så att de kan avgöra om du behöver komma på besök för att utesluta att andfåddheten inte beror på något annat.

Den ökade blodvolymen gör också att du producerar mer urin än du vanligtvis gör och du behöver gå och kissa ofta.

Ett extra mellanmål Nu behöver kroppen mer energi för att orka med allt som pågår. Rekommendationen är att du under den andra trimestern behöver äta ett extra mellanmål motsvarande en smörgås, en frukt och ett glas mjölk alternativt en osötad och vitaminberikad havre- eller sojadryck varje dag. Under tredje trimestern behövs ytterligare lite mer energi.

Om du väntar tvillingar Man delar in tvillinggraviditeter i tre olika kategorier, dessa har att göra med fosterhinnorna:

  • Dichoriotisk diamniotisk/DCDA (cirka 70 %) kan var både enäggs- eller tvåäggstvillingar. Barnen har varsin unik hinnsäck.
  • Monochoriotisk diamniotisk/DAMC (cirka 30 %) alltid enäggstvillingar. Barnen har sin egen amnionsäck men delar den yttre chorionsäcken.
  • Monochoriotisk monoamniotisk/MCMA (1 % ) alltid enäggstvillingar. Barnen ligger i samma hinnsäckar, delar alltså både chorion- och amnionsäcke och föds alltid med kejsarfödsel som planeras till vecka 32–33 för att minska risken för komplikationer.
Pregnancy week 15 Mother beige
Partner

Partner

Nu har kanske gravidmagen börjat synas, åtminstone utan kläder. Den gravida har förmodligen ökat mellan 2,5 och 4,5 kilo i vikt, eller mycket mer. Hjärtat pumpar ut 20 % mer blod än tidigare, vilket kan göra att andfåddheten ökar eftersom det blir så mycket som ska syresättas.

Pojke eller flicka? Nu är de yttre könsorganen färdigbildade och vid en eventuell ultraljudsundersökning kan man se om det är en pojke eller flicka. Den tränade ultraljudsbarnmorskan brukar kunna urskilja vilket kön fostret har, men för er är det svårare. Man får själv välja om man vill veta könet innan eller om man vill att det ska avslöjas först i samband med födseln.

Om man väljer att veta kan det också vara lättare att fundera på namn. Det kan både vara kul och gör att barnet i livmodern känns lite mer som en verklig person om man har ett arbetsnamn.

På nätet finns det namnlistor som ni kanske kan få idéer av och det finns också böcker på ämnet. Kanske har du eller din partner något släktnamn som ni vill ska gå i arv?

Läs mer om andra trimestrar: