Barnet

Barnet

Barnet är cirka 20 cm långt mellan huvud och fot och väger cirka 170 gram i början av veckan och cirka 220 gram vid veckans slut.

Mjölktänderna är färdigbildade men syns inte, anlagen för de permanenta tänderna börjar komma.

I denna vecka görs vanligtvis en ultraljudsundersökning. I undersökningen tittar man på barnets utveckling och alla organ, ofta kan man också se barnets kön (ni bestämmer själva om ni vill veta). Moderkakans nuvarande läge fastställs, liksom beräknat datum för förlossningen (+/- 2 veckor).

Behöver du uppdatera ditt beräknade förlossningsdatum (BF) gör du det under Inställningar > Min graviditet > Beräknat förlossningsdatum.

Pregnancy Week 19 Baby beige
Mamma

Mamma

Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och den ökade blodmängden i kroppen.

Även huden i ansiktet kan påverkas – är du ljushyad kan du få mörka fläckar och är du mörkhyad kan du få ljusa fläckar. Det kallas för kloasma och förvärras av solljus, så tänk gärna på att skydda din känsliga hud med solskydd eller solhatt om du är ute i solen. (För det flesta bleknar fläckarna efter graviditeten när hormonhalterna sjunker.)

Linea nigra Har du börjat få en mörkare hudrand från blygdbenet upp mot naveln? Hudranden kallas för linea nigra och bleknar också oftast bort efter graviditeten.

Graviditetssymtom Halsbränna är inte helt ovanligt – det känns som en brännande känsla i bröstet och kan ge sura uppstötningar. Kanske är det ett ovälkommet symtom från när du väntade barn förra gången eller så är det en helt ny upplevelse för den här graviditeten. Den beror delvis på att den övre magmunnen blir lite slappare och på att den växande livmodern trycker matsmältningsorganen uppåt.

För vissa kan halsbrännan bli så pass störande att den påverkar nattsömnen. Många som upplevt problem med nattsömnen vittnar om att sömnen förbättras om man försöker att bulla upp rejält med kuddar bakom sig så att man nästan halvsitter upp i sängen, då kommer inte magsaften upp lika lätt. Alternativt att man sover på vänster sida. Det finns receptfria läkemedel som hjälper mot halsbränna – prata med din barnmorska, läkare eller hör med farmaceuten på apoteket.

Om du väntar tvillingar Det är inte ovanligt att man blir sjukskriven redan runt vecka 25 när man väntar tvillingar då en tvillinggraviditet innebär en ökad belastning för din kropp. Det kan vara bra att ta höjd för det i samtalen med din arbetsgivare och i din egen planering kring ditt arbete – men mår du bra kan du såklart fortsätta att jobba. Har du ett jobb med fysiskt hög belastning så bör du avhålla dig från tunga lyft, bli omplacerad eller få lättare arbetsuppgifter redan från vecka 22 för att inte öka risken för att barnen föds för tidigt.

Pregnancy week 19 Mother beige
Partner

Partner

”Tänk om jag svimmar under födseln!”. Det är en ganska vanlig oro bland partners, utöver den oro man kan känna för den födande. Dock är det extremt ovanligt att det faktiskt händer.

Andra vanliga funderingar kan vara:

Kommer det att vara mycket blod? Oftast inte. Däremot kan det vara mycket fostervatten.

Måste man klippa navelsträngen? Det är helt valfritt. Om man tycker att det är obehagligt kan en barnmorska klippa istället.

Var ska man stå när barnet tittar fram? Och hur mycket kommer man att behöva se? Du behöver inte vara den som tar emot barnet. Och det är viktigt att komma ihåg att du inte har några medicinska uppgifter. Det finns jätteduktiga barnmorskor och förlossningsläkare som har koll på förlossningen. Vissa tycker att det är jättehäftigt att se sitt barn födas. Om man däremot tycker att det är obehagligt kan man fokusera mer på sin partner och inte behöva se särskilt mycket alls.

Det är heller inte ovanligt att man bävar inför förlossningen. Men vetskapen om att man har en oundviklig, omskakande och kanske obehaglig upplevelse framför sig är ofta jobbigare än själva upplevelsen. Väl i födelserummet så hinner man inte reflektera så mycket och klarar av det galant.

Snart framstår den här perioden av rädsla bara som en liten parantes. Under själva förlossningen brukar man inte hinna vara rädd och efteråt är man så uppfylld av kärlek till sitt barn och beundran för sin partner att man snabbt går vidare. Det är däremot inte bra om oron inför förlossningen är så stark att den gör det svårt att njuta av du snart ska bli förälder.

Tips för förlossningsrädda:

  • Berätta om din oro för barnmorskan på BMM.
  • Besök sjukhuset där ni planerar att föda. Provligg britsen, be att få en genomgång av maskinerna och prata med en barnmorska om hur de jobbar. De flesta sjukhus har samtalsmottagning för förlossningsrädda.
  • Läs böcker om förlossning och lär dig allt om förlossningsförlopp och smärtlindring. Kunskap har en lugnande verkan.
  • Prata med kompisar som varit med om förlossningar.
  • Fundera på hur ni vill att förlossningen ska vara och vad ni är oroliga för.
  • Fundera över din roll under förlossningen. Fråga din partner vilket typ av stöd som skulle uppskattas och förbered dig på att ge det stödet.

Barnmorskan tipsar Det är väldigt väldigt ovanligt att någon (av de som är med) svimmar under födseln. Vet du med dig att du lätt svimmar, berätta det för den barnmorska som bistår vid födseln och se till att du håller en bra blodsockernivå. Börjar du känna dig yr behöver du ta eget ansvar över situationen och sätta dig ner. Det kan hjälpa att kanske dricka ett glas saft eller äta något sött.

Läs mer om andra trimestrar: