Barnet
Nu börjar barnet att växa i sin egna takt. Fram till halva graviditeten växer de flesta barn likvärdigt, men nu börjar de individuella skillnaderna i genetiken göra sig gällande – en del kommer att bli långa och smala, andra lite kortare och ”knubbiga”. Barnets födelsevikt påverkas även av vad mamman äter, så tänk på att äta en allsidig, bra kost.
Barnet är cirka 24 cm långt mellan huvud och fot, och väger ungefär 290 gram i början av veckan och närmare 360 gram vid veckans slut. Barnet rör sig fritt i fostervattnet och nu kan du kanske känna sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Barnets första avföring, så kallat mekonium eller ”barnbeck”, börjar bildas i tarmen. Sinnesorganen utvecklas i raskt takt och smaklökarna på tungan är färdiga. Barnet börjar reagera på smärta.
Mamma
Du är nu halvvägs in i den här graviditeten! Du kan nu känna toppen av din livmoder i höjd med naveln. Du kanske upplever att du redan varit med barn en mindre evighet eller så känns det som om du precis plussade på stickan. Många upplever att graviditeten när man redan har flera barn går snabbare för att det är så mycket annat som kräver fokus jämfört med första gången, men det är så klart väldigt individuellt.
Minska belastningen på ländryggen Din rygg utsätts för mycket påfrestning – så var rädd om den! Försök tänka på hur du sitter och ligger och tänk även på hur du bär dina äldre barn, om de är så små att det vill bli burna. Böj knäna när du lyfter. Det brukar även vara bra att ha som minnesregel att du ska försöka bära lillasyster eller lillebror inne i din livmoder nära ryggen för att minska belastningen på ländryggen. Du kan tänka att du drar in barnet från naveln och inåt mot ryggraden och uppåt. Då förbättras din hållning automatiskt och belastningen på ländryggen minskar samtidigt som du stärker bålmuskulaturen. Detta är inget du ska göra hela tiden men kan vara bra att medvetet göra någon eller några gånger varje dag.
Bäckenbottenträning Du känner säkert igen tjatet om knipövningar från dina tidigare graviditeter – men vi kör det en gång till bara för att det är så viktigt att inte slarva med att ge de här musklerna extra kärlek och omsorg när du nu väntar barn igen. Varje graviditet innebär en stor belastning på just de här musklerna. Bäckenbottenträning har till syfte att minska risken för att du kissar på dig vid ansträngning efter det att du fött och för att du ska få en stark och frisk rygg. Att knipträna är faktiskt väldigt bra för hela ditt allmänna välmående eftersom de musklerna har en stödjande funktion för andra organ i kroppen - så vi kommer att fortsätta att påminna dig om det.
Graviditetshormonerna gör ditt bäcken mer rörligt - särskilt ett hormon som heter relaxin. Det är för att det ska finnas gott om plats för bäckenet att ändra form efter ditt barns huvud när det väl är dags för dig att föda barn igen.
Bäckensmärta Har du mycket besvär finns det speciella bälten att köpa som ”fixerar” bäckenet när du går och står. Fråga din barnmorska om var du kan få tag på ett bälte. Det kan även vara en god idé att träffa en fysioterapeut för att få tips och råd om bra övningar vid bäckenbesvär. När du tränar är det nu extra viktigt att vara uppmärksam så att du inte tar ut dina rörelser i ytterlägen då det kan öka risken för skador och felbelastning. Det här kvarstår under stora delar av amningsperioden också.
Nu är det dags att börja modifiera din träning så att den anpassas till att du är med barn.
Om du väntar tvillingar Vi har frågat vår tvillingpanel om vad de tycker är de smartaste sakerna att köpa och här är deras lista:
- Två bärselar/bärsjalar
- Om du planerar att amma; en elektrisk amningspump där du kan dubbelpumpa (sparar tid)
- Amningskudde (om du planerar att amma)
- Om du bor i hus med två våningar; skötbord på varje våningsplan
- Köp mycket begagnat, det finns många tvillinggrupper på bl. a. Facebook
- Vyssan-lull tassar för kolikbebis (som prematura ofta är)
- Tvillingvagn
Partner
Nu är ni halvvägs in i graviditeten, vilket kan uppfattas på olika sätt. Man kan tycka att det är stressigt att det är så kort tid kvar, segt att det är så lång tid kvar eller underbart att skåda ljuset i graviditetstunneln.
Den gravida kan förmodligen känna rörelser tidigare än vad du kan känna dem med din hand. Om du lägger handen mot magen kanske du kan känna någon liten rörelse, men oftast brukar det dröja några veckor till. Det är en milstolpe som många längtar efter.