Barnet
Från och med nu mäts inte barnet från huvud till stjärt längre (CRL) – utan från huvud till fot. I början på den här veckan är barnet cirka 14 cm långt (huvud till fot). Armar och ben är färdigbildade och alla lederna fungerar.
Barnet kan nu till viss del koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern – fostret rullar runt, sparkar, gör volter, rynkar pannan, öppnar och stänger munnen och kan suga på tummen. Dock kan det vara svårt att känna rörelserna på det här stadiet, eftersom fostervattnet har en dämpande effekt.
Barnets hud är tunn, rödaktig och skrynklig. På huden finns även det tunna, fjunliknande lanugohåret. När barnets föds är oftast lanugohåret nästan helt försvunnet – men det kan finnas lite kvar på ryggen och skuldrorna.
Underhudsfett börjar bildas, det brukar kallas för brunt fett och hjälper barnet hålla värmen då det är fött. Även barnets naglar börjar bildas.
Mamma
När du redan fött barn tidigare är det inte ovanligt att du börjar känna barnet röra sig tidigare den här gången. Kanske har du redan känt det där första lilla ”fladdret” som känns så speciellt. Ligger din moderkaka, eller placenta som den kallas på medicinskt språk, i framvägg (bakom naveln) kan det dröja tills barnet är lite större innan du känner det röra sig. Moderkakans läge är en av de saker som man tittar på vid rutinultraljudet i vecka 18-20.
Braxton Hicks Din livmoder kan ha börjat träna sig inför att föda barn igen och du kanske känner hur den blir spänd och drar ihop sig ibland, det kallas Braxton Hicks kontraktioner. Så länge det inte gör ont är det helt ofarligt. Har du ont ska du prata med din barnmorska eller läkare. Ibland kan tilltagande sammandragningar vara ett första tecken på urinvägsinfektion som i så fall behöver behandlas med antibiotika. Man kontrollerar det genom ett enkelt urinprov.
Partner
Än är det ett bra tag kvar till att barnet är här, men det kan vara bra att redan nu börja fundera på och prata om vad ni har för förväntningar på tiden efter födseln. Föräldraskap innebär givetvis mycket glädje, men också påfrestningar. Det kan lätt uppstå konflikter om hur barnet ska skötas, vem som ska vara föräldraledig eller hur uppdelningen i hemmet ska ske.
Hitta en gemensam målbild Ett sätt att få igång kommunikationen och tillsammans hitta fram till en gemensam målbild är att var och en får skriva upp hur ett dygn ser ut för er idag, uppdelat på entimmes-intervaller. Fantisera sedan om hur er tillvaro skulle kunna se ut efter att barnet är här och lista ut hur du tror att ett typiskt dygn skulle kunna se ut då. Jämför sedan era olika dygn och prata om hur de ser ut. Hur kan man göra för att era förväntningar ska stämma överens så bra som möjligt?
Barnmorskan tipsar Studier visar att chansen att hålla ihop ökar om föräldrarna delar på föräldraledigheten. Att dela på ledigheten är alltså en investering i er relation. Det är värt att tänka på när man planerar.
Från och med denna vecka rekommenderar Folkhälsomyndigheten den som är gravid att vaccineras mot kikhosta. Detta för att skydda både den gravida och barnet. Påminn gärna om att boka tid hos närmsta vaccinations- eller vårdcentral.