Barnet

Barnet

Barnet är nu cirka 32 cm från huvud till fot, och väger cirka 950 gram i början av veckan och cirka 1075 gram vid veckans slut. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett/vernix och barnet samlar på sig allt mer underhudsfett. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till barnets kropp. Ögonfransarna är fullt utväxta, och barnet suger ofta på tummen.
Pregnancy Week 27 Baby beige
Mamma

Mamma

Du har kommit långt nu – andra trimestern är snart förbi! Hur stor din mage är beror på många faktorer – som barnets tillväxt, din kroppsbyggnad, längd, vikt och om du är svullen på grund av att du samlar på dig vätska. Blir du ordentligt svullen inom loppet av några dagar kan det vara ett första tecken på havandeskapsförgiftning. Kontakta din barnmorska eller läkare för råd om det händer. Hade du havandeskapsförgiftning förra gången så finns det en något ökad risk att du även får det den här gången. Ditt blodtryck kommer i så fall att följas extra noga.

Graviditetssymtom En ökad svullnad kan också påverka handens och handledens funktion och vissa får det som kallas för karpaltunnelsyndrom. Det innebär domningar och stickningar i händerna främst nattetid. Får du besvär prata med din barnmorska eller läkare, du kan behöva träffa en arbetsterapeut för att få speciella stödskenor att ha nattetid och ibland kan även en enklare operation behöva göras. Besvären går för de mesta tillbaka när du väl har fött.

Fosterrörelser Du ska känna av ditt barn röra sig många gånger varje dag. Kanske känner du då och då av små rytmiska kittlingar som inte liknar sparkarna? Det kan vara barnet som har hicka. Det är ofarligt och kan komma i minut långa perioder flera gånger om dagen.

Fostervattnets syfte Mot slutet av graviditeten rymmer din livmoder upp till en hel liter fostervatten. Därför kan det fullkomligen forsa ut vatten om vattnet går. Fostervattnet är till för att skydda barnet mot stötar, hålla det varmt (fostervattnet har samma temperatur som du har) samt gör det möjligt för barnet att träna sina muskler och lungor - barnet andningstränar faktiskt inne i livmodern! Fostervatten är sterilt och innehåller flagor av fosterfett och vernix, som täcker mycket av barnets hud. Barnet dricker av fostervattnet och kissar sedan ut det igen. Allt är ett kretslopp.

Vattnet går inte för alla Enbart cirka 15 % av vaginala födslar startar med så kallad vattenavgång. Många beskriver det som om det ”knäpper till” inne i magen och sen börjar det rinna vatten. Beroende på hur långt ner barnets huvud har trängt i bäckenet så kan det komma rejält mycket vatten eller så är det mer ett stilla sipprande. Skulle du börja sippra en klar vätska nu så behöver du söka vård.

Även om din förra födsel startade med vattenavgång finns det inget som säger att det är så det kommer att starta den här gången. Det allra vanligaste sättet en födsel startar på är med värkar och alltså inte med att vattnet går.

Om du väntar tvillingar Tips från vår tvillingpanel – hur får man egentid med sin partner eller egentid med sig själv?

Bestäm i förväg att man kör en date antingen med eventuell partner eller med sig själv, exempelvis den andra lördagen varje månad. Sen skickar man ut ett meddelande till potentiella barnvakter om vilka datum det berör (tips är att boka in datum 4–6 månader i taget) och ber dem att lista upp sig som barnvakter dessa datum. Sen går man bara ut, även om barnen är sjuka eller man egentligen inte orkar. Hellre en kort stund än ingen alls, det är värt det i det långa loppet!

Pregnancy week 27 Mother beige
Partner

Partner

Förmodligen upplever du att veckorna passerar betydligt snabbare nu än i början av graviditeten. Om den första trimestern var en lång och utdragen väntan på att graviditeten skulle kännas mer etablerad och att gravidmagen skulle börja synas så kan slutfasen kännas mer stressig.

Det är ofta en del saker man vill hinna fundera på innan barnet kommer. Vad behöver vi köpa? Behöver vi göra om hemma så att vi blir redo att ta emot en till? Vad ska jag ha för roll under förlossningen? Hur delar vi upp föräldraledigheten?

Ett spädbarn behöver inte särskilt många prylar. De förberedelser som görs är framförallt för er egen skull. Det kan dock vara en god idé att förbereda det som kan underlätta för er när ni kommer hem från BB. Då vill ni förmodligen helst vara hemma och gosa med bebisen och inte behöva jaga runt efter barnkläder och vagn.

Här är det som är bra att förbereda och köpa inför barnets ankomst:

  • Förvaring Det är oundvikligt att man samlar på sig massor av nya saker när man får barn. Helst vill man inte ha allting i en hög på golvet. Om man inte har en outsinlig mängd av tomma hyllor och garderober så är det bra att ordna smarta förvaringslösningar. Ingen är sugen på byta att byta ut bebishäng med slagborrsumgänge, så nu är en bra tid att passa på.

  • Städning När man kommer hem från BB med ett litet barn i famnen är det inte helt roligt om köket luktar gamla sopor och det knastrar av grus under strumporna i hallen. Ett tips är alltså att försöka hålla hemmet rent veckorna före förlossningen.

  • Laga mat Nu är du piggare än du kommer att vara på länge. Sedan blir det sannolikt vaknätter och sömnbrist. Därför är det bra att redan nu laga maten som ni ska äta efter att barnet har kommit. Se det som en present till den småbarnsförälder du snart är. Laga storkok och frys in i behändiga förpackningar.

Saker som är bra att skaffa till barnet

  • Några uppsättningar kläder till den första tiden. Chansa på storlek 50, men köp inte för mycket. Redan efter någon vecka kan barnet ha vuxit ur kläderna.
  • Babyskydd. Om ni planerar att åka bil från BB är detta nödvändigt. Träna på att sätta fast det innan så att du sedan klarar det i skarpt läge. En bra grej är att ha adapter till vagnen så att man kan ha babyskyddet som sittdel. Då går det lätt att bära över ett sovande barn från bil till vagn, eller vice versa, utan att det vaknar.
  • Vagn. Ett bekvämt sätt att ta sitt barn på promenader (även om bärsjal också är väldigt ändamålsenligt första tiden). Om man beställer en ny är det ofta lång leveranstid och man behöver god framförhållning. Men andrahandsmarknaden är stor och ofta prisvärd.
  • Blöjor och tvättlappar är svårt att klara sig utan, men finns å andra sidan lättillgängligt i praktiskt taget varenda livsmedelsbutik.
  • Man kan naturligtvis byta blöja precis var som helst, men det är skönt att förbereda en plats i hemmet där man kan ställa skötbordet eller skötbädden. Det är rejält många blöjor som ska bytas under barnets första levnadsår.
  • Bärsele eller bärsjal. Att ha bägge händerna fria är en ynnest för en spädbarnsförälder.
  • Bröstpump. En genialisk uppfinning som tillåter den som ammar att pumpa ut mjölk när tillgången är större än efterfrågan. Mjölken kan sparas i kylskåpet en kortare tid eller i frysen en längre. Det tillåter den ickeammande föräldern att flaskmata barnet och ta med det på längre utflykter.
  • Säng. Bebisar rekommenderas att sova i egen säng i föräldrarnas sovrum de första tre månaderna.

Saker som är bra att ha men inte nödvändiga

  • Babysitter. En slags stol där barnet kan halvsitta och så småningom lär sig att gunga i. Det är guld värt att ha olika ligg- och sittstationer för bebisen när man behöver ha händerna fria.
  • Febertermometer. Bra att ha hemma, men kan köpas i princip överallt vid behov.
  • Babygym är inte, som man lätt kan tro, hantlar, roddmaskiner och kettlebells i miniformat. Ett babygym är en ställning med färgglada leksaker som bebisen kan titta och sparka på. Men det kan dröja någon månad innan det blir intressant.

Saker som är onödiga

  • Leksaker. Det kan ju vara kul att smycka ut barnets rum eller att hänga upp några färgglada mobiler i vagnen. Men ännu dröjer det länge innan bebisen kommer börja lägga pussel eller gosa med mjukisdjur.
  • Barnstol. Det dröjer ungefär fyra månader innan ditt barn är så stadigt i nacke och rygg så att det kan sitta i en barnstol.

Läs mer om andra trimestrar: