Barnet
Barnet är nu 16 cm långt från huvud till fot och väger cirka 90 g i början av veckan och cirka 120 g vid veckans slut.
Huvudet är ännu stort i förhållande till kroppen, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har vuxit. På huvudet växer mer och mer hår. Och alla fingrar och tår har nu fått små naglar.
Underhudsfett börjar lagras, det hjälper barnet att hålla värmen samt ger energi. Barnet kan nu även uppfatta och reagera på ljud utifrån.
Mamma
Ditt barn inne i livmodern växer i snabb takt, livmodern och dess ligament växer snabbare och har lättare att ta plats jämfört med första gången du väntade barn. Livmoderns övre del (fundus) är nu ungefär mitt emellan blygdbenet och din navel. Den ökade blodvolymen kan göra att du känner dig varmare än vanligt och får ökade svettningar eller blir extra andfådd. Mot slutet av din graviditet kommer du att ha en hel liter mer blod än du har i vanliga fall.
Känner du dig överdrivet andfådd behöver du prata med din barnmorska eller läkare så att de kan avgöra om du behöver komma på besök för att utesluta att andfåddheten inte beror på något annat.
Graviditetssymtom Slemhinnorna kan vara sköra och lättblödande såväl i näsan som i underlivet. Vid samlag kan du med fördel använda glidmedel som kan minska problem med känsliga slemhinnor. Sköra kommer de även vara under amningsperioden då nivåerna av hormonet östrogen är låga.
Om du har torra slemhinnor kan det hända att du blöder lite efter samlag. Det kan även bero på att livmodertappen är mer lättblödande under graviditeten. Det är inget farligt och ses ofta som en brunaktig flytning dagen efter samlag. Prata med din barnmorska eller läkare om du känner dig orolig.
Ha koll på illaluktande flytningar Slidan kan avge en ökad mängd sekret. Så länge som flytningarna är doftfria är det inget att oroa sig för, men skulle du få illaluktande flytningar är det bra att tala med din barnmorska. Illaluktande flytningar kan vara tecken på en bakteriell infektion som kan behöva behandlas med antibiotika.
Om du väntar tvillingar Nu är det en bra tid att börja titta på kurser som du vill gå för att förbereda dig inför födseln. Preglife har tillsammans med Babygruppen en interaktiv onlinekurs som leds av en erfaren barnmorska. Här får du all kunskap du behöver inför att föda tvillingar; både vaginalt och med kejsarfödsel. Du får även tips och råd inför första tiden med två barn samt chans att träffa andra tvillingföräldrar runt om i Sverige. Läs mer om kursen här.
Partner
Vid den här tiden är det snart dags för en stor milstolpe: rutinultraljudet. Äntligen får du se ditt barn, om ni inte fått se på ett tidigt ultraljud ännu, och får mer exakt besked om barnets vikt, längd och ålder. Och kön - om ni inte vill vänta med att veta det tills ni träffar barnet.
Nu lagras även bebisens första avföring i tarmen, det grönsvarta och sällsynt klistriga mekoniumet. Tids nog kommer du bli en expert på att tvätta bort mekonium, eller barnbeck, som det också kallas.
Barnmorskan tipsar Mekonium bildas i barnets tarmar under graviditeten genom att barnet sväljer fostervatten som bland annat innehåller fosterfett och lanugohår från barnet.