Barnet

Barnet

Barnet är nu cirka 22 cm långt från huvud till fot och väger cirka 225 gram i början av veckan och cirka 280 gram vid veckans slut.

Barnet växer snabbt. Utvecklingen av sinnesorganen – hörsel, syn, känsel, smak och lukt – kommer nu. Om det är en flicka så finns det redan cirka två miljoner ägganlag i äggstockarna. På huden finns ett vitt fett (vernix caseosa/fosterfett) som skyddar den känsliga huden mot påverkan av fostervattnet. En del barn har kvar en stor del av detta fettlager när de föds.

Pregnancy Week 20 Baby beige
Mamma

Mamma

Ditt barn rör sig mer och mer inne livmodern och nu kan du kanske börja känna av de första rörelserna i form av ett fladdrande eller kurrande (de regelrätta sparkarna kommer när barnet blivit lite större). Eller så har du redan känt av det i flera veckor. Alla barn rör sig olika mycket, och om du väntade ett lugnt barn förra gången kanske du den här gången bär ett betydligt livligare barn.

Uppfatta ett rörelsemönster Från det att du börjat känna barnets rörelser varje dag ska du fortsätta att känna varje dag, detta brukar ske någon gång mellan vecka 20-25. Från graviditetsvecka 25 är rekommendationerna att du ska känna barnet röra sig i livmodern flera gånger varje dag. Oftast är det lättast att känna av barnets rörelser så här i början när du själv är stilla.

Hela magen blir större när livmodern växer och ibland kan naveln börja puta ut. Den går successivt tillbaka in igen när barnet är fött.

Graviditetssymtom Järnvärdet (Hb-värdet) kontrolleras vid flera av barnmorskebesöken, du kanske minns det från förra gången du väntade barn? Värdet mäts genom ett enkelt stick i fingret, om värdet är lågt kallas det för blodbrist eller anemi.

Att ha järnbrist är vanligt, särskilt i mitten av graviditeten och beror främst på att blodvolymen ökar och att blodet blir mer utspätt än det normalt är (därmed sjunker Hb-värdet). När du väntar barn så ökar kroppens behov av järn. Anemi kan också bero på brist på vitamin B12, brist på folsyra eller att du har en infektion. Symtom på lågt blodvärde kan vara trötthet, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk/yrsel. Den allra vanligaste behandlingen är att du börjar ta receptfria järntabletter och att du försöker äta mer mat som innehåller järn.

Järnrika livsmedel Exempel på järnrika livsmedel är; kött, ägg, skaldjur, blodpudding. Äter du en vegetarisk eller vegansk kost finns mycket järn i fullkornsprodukter, baljväxter, frön, nötter och även i torkad frukt. Även om du äter mycket järnrik kost kan du behöva äta järntabletter för att få upp dina värden. Din barnmorska finns där för att hjälpa dig. I sällsynta fall kan det krävas att järn ges direkt via blodet, intravenöst.

Moderskapsintyg Kring den här perioden kommer du att få ett moderskapsintyg från din barnmorska som du skickar till Försäkringskassan. Intyget behövs för att du ska kunna begära ersättning när barnet väl är fött.

Om du väntar tvillingar Nu är det en bra tid att börja planera föräldraledigheten med två barn. Du kommer att få fler dagar än om du väntade ett barn, men tyvärr får du inte dubbla föräldraledighetsdagar bara för att det kommer två barn på en gång.

Pregnancy week 20 Mother beige
Partner

Partner

Nu kan gravidmagen synas tydligt, förmodligen även med kläder. För omföderskor syns den mer och tidigare än för debutanter. Livmodern når ända upp till naveln.

Både barnet och gravidmagen växer med hög fart. Ett tips är att smörja in din partners mage med hudlotion eller någon väldoftande olja. Beröringen är skön och olja kan lindra om din partners mage kliar. Dessutom kan det bli en fin stund för er alla tre eftersom barnet förmodligen kommer att känna dina rörelser.

Fram till den här veckan är alla foster nästan exakt lika stora, men nu ökar de individuella skillnaderna. Därför är det viktigt att göra rutinultraljudet före den tjugonde veckan.

Barnmorskan tipsar Nu är det bra att börja fundera över vilka kurser ni vill gå för att känna er riktigt förberedda inför födseln och den första tiden som förälder till ett nyfött barn. Du kan boka en gratis Förlossningskurs via oss. Den sker online och hålls av en erfaren barnmorska. Här går vi igenom hur en födsel går till, vad man kan göra för att hjälpa kroppen på traven samt vilka olika smärtlindringsalternativ som finns att välja på.

Läs mer om andra trimestrar: