Barnet

Barnet

Barnet är nu cirka 39 cm lång från huvud till fot, och väger cirka 1,79 kg i början av veckan och cirka 1,95 kg vid veckans slut.

De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den riktiga andningen. Barnets alla fem sinnen – syn, hörsel, lukt, smak, känsel – fungerar.

Barnet sover en stor del av tiden – men under de vakna perioderna är barnet aktivt och tränar på att röra sig, andas och öppna och stänga ögonen. Så du som blivande mamma ska känna fosterrörelser flera gånger om dagen.

Det kan variera från barn till barn hur mycket och kraftigt barnet rör sig. Antalet fosterrörelser når sin topp vanligtvis omkring v. 32 och håller sig därefter på ungefär samma frekvens fram till förlossningen. Känner du oro och har frågor kring fosterrörelser så diskutera med din mödravårdsbarnmorska.

Pregnancy Week 32 Baby Beige
Mamma

Mamma

Förvånas du över hur fort din mage växer den här gången? Nu när halva barnets födelsevikt (cirka) är uppnådd, ska barnet fördubbla sin vikt under de sista 8-10 veckorna – något som kommer att märkas på din mage och din vikt som ökar snabbare nu.

Livmodern har en fantastisk kapacitet och kan rymma upp till hela 10 liter. Så det kommer att finnas gott om plats för ditt barn ju större det blir. Allt växande tar dock en massa kraft - om du känner dig trött försök vila så ofta du kan! Kanske är det värt att ordna med barnvakt bara för att få chans att vila en stund?

Fosterrörelser Du ska fortsätta känna barnet röra sig flera gånger varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den här senare delen av din graviditet. Ibland kan man till och med se hur barnet sparkar utanpå magen. Det brukar vara roligt att försöka fånga på film.

Barnets position Vid varje besök du gör hos din barnmorska/läkare kommer man att känna på din mage för att säkerställa vilket läge barnet ligger i. Det vanligaste är att barn mot slutet av graviditeten lägger sig med huvudet nedåt (huvudbjudning) men en del barn ligger med rumpan först (sätesbjudning). Barn kan även ligga på tvären eller sniskan.

Än så länge kan ditt barn få ligga precis som det vill, det har gott om tid kvar att lägga sig till rätta. Vid födseln behöver det dock vara huvud eller rumpa som ligger först för att det ska gå att föda vaginalt.

Fysiskt påfrestande jobb? Från vecka 32 kan du söka graviditetspenning från Försäkringskassan om du har ett fysiskt påfrestande jobb – prata med din barnmorska om det gäller dig.

Om du väntar tvillingar Nu är din mage med största sannolikhet lika stor som om du hade varit i fullgången tid och väntat ett barn! Inte konstigt om du börjar känna att kroppen är otymplig och att det är svårt att hitta en skön sovställning eller att du behöver gå och kissa orimligt många gånger på natten.

En vaginal födsel sätts igång senast i vecka 37 om du väntar enäggstvillingar och senast i vecka 38 om du väntar tvåäggstvillingar. Om du är planerad att föda barnen med kejsarfödsel kommer du istället att få ett exakt datum och utförlig information innan det är dags.

Pregnancy week 32 Mother beige
Partner

Partner

Det är inte bara ditt blivande barn som har genomgått ett enormt förvandlingsnummer. Även din partner har förändrats. Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Vikt har ökat 9–12 kilo eller mer. Hela kroppen har anpassat sig efter att härbärgera, föda och amma ett barn. Livmodern som var stor som ett hönsägg är nu boplats åt någon som är cirka 1600 gram tung och 40 centimeter lång.

Det är därför inte konstigt att många av de som bär på barnet känner sig otympliga och börjar få svårt att röra sig lika smidigt som vanligt. Att sätta på sig ett par skor, gå i trappor eller bära tungt blir betydligt svårare när man är höggravid. Det är bra om din partner slipper överanstränga sig med tunga lyft och dylikt. Kan du hitta sätt att hjälpa henne att få så mycket återhämtning som möjligt?

Vänta barn-försäkring Det är också hög tid att börja tänka på att försäkra ert barn. Det finns flera företag som erbjuder gravidförsäkring eller ”vänta barn-försäkring” som gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första sex månader. Vi rekommenderar alltid att teckna en separat barnförsäkring så fort ditt barn är fött.

Läs mer om barnförsäkring i vår guide nedan. Preglife är anknuten förmedlare till Trygg-Hansa, vilket möjliggör att vi kan förmedla deras barnförsäkring direkt här i appen.

Barnmorskan tipsar En gravidförsäkring är en extra trygghet om det skulle uppstå komplikationer.

Läs mer om andra trimestrar: